Днес служебното правителство трябва да реши дали да потвърди офертата

...
Днес служебното правителство трябва да реши дали да потвърди офертата
Коментари Харесай

Вземаме ли 3 танкера втечнен газ или не

Днес служебното държавно управление би трябвало да реши дали да удостовери офертата за доставка на три танкера американски полутечен газ до края на годината.

Офертата беше контрактувана от падналия кабинет на Кирил Петков.

Дни преди да сдаде властта Петков разгласи офертата за доставка на 7 танкера, три до края на тази година и още 4 за първите месеци на идната, като посочи, че в случай че служебното държавно управление откри по положителни предложения може да откаже тази за танкерите.

Срокът за потвърждаване обаче е 19 август, а американският снабдител е отказал да го удължи, призна през вчерашния ден новият енергиен министър Росен Христов.

До през вчерашния ден нямаше купени слотове на терминали за разтоварването, като вариантите са Гърция или Турция.

Събрахме предложения, компании, които имат непокътнати
слотове в Гърция, тук идва въпросът и с цената, т.е. газ на цена, която никой не желае да заплати, е такава, че предприятията работят неефективно и семействата не могат да си разрешат, на нас подобен газ не ни би трябвало, сподели Христов.

Той обаче не уточни каква тъкмо ще е крайната цена на газа плюс заплащането за
слотове.

Разговори обаче са водени със заместител енергийният министър на Турция, а през днешния ден би трябвало да е ясно дали разтоварването на танкерите може да стане там.

Тяхната система също е доста натоварена, не е като да имат свободни
слотове. В момента ревизират и ще ни върнат някакъв отговор, сподели Христов.

Росен Христов обви, че в случай че офертата се откаже, Булгаргаз ще търси количества газ с търгове.

Обсъждаме също и разновидности с частни турски компании, огромни. Те демонстрират интерес за някакви средносрочни контракти. Както виждате, работим и с Шениер, т.е. даже да не успеем за тези танкери, компанията е мощно заинтригувана да работи с нас и в бъдеще, тъй че имаме предложения и от тях. Моето предпочитание е до края на август да приключим с всички тези договаряния с основни снабдители, добави Христов.

До 17 часа през днешния ден държавното управление би трябвало да отговори на американската компания за окончателното си решение.

На масата към момента стои и опцията да водят диалози с Газпром, в случай че се постанова, само че по настоящия контракт, по който България не получава нищо от април.

Служебният министър позволи, че Газпром може и да откаже договаряния поради усложнената политическа конюнктура.

Аз позволявам всичко, както споделят умните хора, приготвям се за най-лошото, уповавам се на най-хубавото, сподели Росен Христов, който другояче има и диплома за капитан на яхта, на която не и е необходим газ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР