Днес словенците избраха адвокат, свързан с бившата първа дама на

...
Днес словенците избраха адвокат, свързан с бившата първа дама на
Коментари Харесай

Адвокатът на Мелания Тръмп стана първата жена президент на С...

Днес словенците избраха юрист, обвързван с някогашната първа дама на Съединени американски щати Мелания Тръмп за първата жена президент на страната, съгласно частичните резултати при преброени повече от половината гласове.

Наташа Мусар, подкрепяна от лявоцентристкото държавно управление, победи някогашния външен министър Логар, деец от консервативната политика, на втория тур на президентските избори в двумилионната страна от Европейски Съюз.

Мусар, правист, който в продължение на десетилетие оглавяваше органа за отбрана на данните в страната, завоюва към 54% от гласовете, изпреварвайки Логар, която получи близо 46%, при преброени 55% от бюлетините.

" Трябва да се обединим, с цел да можем да създадем нещо положително за нашата красива татковина ", сподели тя пред кореспонденти в един от фамилните си парцели в покрайнините на Любляна, препълнен с поддръжници, когато резултатите започнаха да идват.

Защитничката на правата на индивида даде обещание да бъде " гласът на дамите " в Словения и в чужбина и " честен престиж " в новата си роля - макар че постът е най-вече параден.

" Президентът не може да бъде безпристрастен... и да няма мнение... Никога не съм се страхувала да показвам мнението си ", съобщи 54-годишната някогашна телевизионна водеща пред Агенция Франс Прес преди решаващото гласоподаване през днешния ден.

Като юрист Мусар е наета да пази ползите на родената в Словения Мелания Тръмп по време на президентството на брачна половинка ѝ, като стопира компании, които се пробват да комерсиализират артикули с нейното име.

По време на акцията Мусар, която е разпален мотоциклетист, беше атакувана поради доходоносните вложения на брачна половинка си - изключително в данъчни убежища.

Резултатите значат нов крах за консерваторите в страната.

46-годишният Логар се кандидатира като самостоятелен претендент, само че е дълготраен член на Словенската демократическа партия (СДС) на Янез Янша, който се провали в опита си да бъде избран отново за министър председател през април.

Критиците упрекнаха Янша, че през последния си мандат е протегнал ръка на свободата на медиите и правосъдната система и е подкопал върховенството на закона.

" Надявам се, че претендентът, който ще сплоти хората, ще завоюва ", сподели Рок Новак, икономист на към 50 години, в изборния център в Любляна. " В момента Словения е толкоз поляризирана ".

Преди гласуването през днешния ден Логар съобщи пред Агенция Франс Прес, че би било " добре ", в случай че президентът съставлява " друго мнение от ръководещата коалиция - (това) обезпечава по-голям баланс... което е по-добре за една демократична система ".

Логар излезе отпред на първия тур предишния месец, когато гласовете на левоцентристите бяха разпределени най-вече сред Мусар и различен претендент.

Досегашният президент Борут Пахор, някогашен социалдемократ, не можа да се кандидатира за преизбиране, откакто заемаше поста в продължение на две петилетки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР