Днес следобед депутатите от парламента на РС Македония одобриха да

...
Днес следобед депутатите от парламента на РС Македония одобриха да
Коментари Харесай

Скопие гласува единодушно срещу българските сдружения

Днес следобяд депутатите от Народното събрание на районен съд Македония утвърдиха да се внесе по съкратена процедура оферти от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проектозакон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, заяви БГНЕС.

Предложението бе признато с цялостно единогласие от всички присъстващи 84 депутати.

Документът беше показан от Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ, която означи, че би трябвало да се постави завършек на откриването на сдружения и фондации, чиито стратегии, цели, действия и дейности са ориентирани към принудително разрушение на конституционния ред на страната, към подбудителство и приканване към военна експанзия, както и разпалване на национална, расова, религиозна ненавист или друга непоносимост, назадничавост, ненавист, геноцид, изтребване, разпространение или подкрепяне, подбудителство и поддръжка на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх, както и предприемане на действия, свързани с тероризъм или действия, противоречащи на Конституцията.

„ През последните седем месеца станахме очевидци на откриването на т.нар културни клубове, кръстени на спорни персони, нацисти и фашисти. Този закон би трябвало да постави завършек на откриването на сходни сдружения и фондации.

С промените се предлага за название на организацията да не може да се употребяват имената, презимената, прякорите, псевдонимите, съкращенията и буквите на лица, които по какъвто и да било симптом, метод или форма в предишното са били свързани с расова, религиозна, национална, етническа и друга непоносимост, назадничавост, ненавист, геноцид, екстремизъм, разпространяване или поддръжка на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх “, акцентира Мизрахи.

Съгласно оферти текст, организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, са длъжни в тримесечен период от влизане в действие на законовите промени да хармонизират своите име и/или название, цели и действия, според посочените разпореждания.

По-рано заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски разгласи импортираното от партията му предложение за законопроект, който ще забрани потреблението на имена на спорни персони за наименования на гражданските сдружения в районен съд Македония.

С новия закон няма да може да се употребяват имена като " Цар Борис " или Цар Фердинанд ".

" Тези сдружения не са финансират от членовете на сдруженията, нито пък от българското Министерство на външните работи, а от една фондация, където главен финансист е един български олигарх, който участва в медицинския бизнес.

Това е главният въпрос за Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване. Какво вършат тези три институции ", сподели още той и прикани управляващите да " сложат черен щемпел на Врабевски ".

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР