Днес си отиде крал Михай Първи - последният монарх на

...
Днес си отиде крал Михай Първи - последният монарх на
Коментари Харесай

Михай Първи - кралят, който винаги се завръща

Днес си отиде крал Михай Първи - последният монарх на Румъния и последният от двамата живи държавни глави от времето на Втората международна война. 

Но не преклонната му възраст от 96 година го лиши от околните му. Той бе диагностициран с рак, който в последната година утежни положението му сериозно.

Роден е в Румъния на 25 октомври 1921 година на територията на замъка Пелеш, покрай гр. Синая. Той е единственото дете на крал Карол Втори и втората му брачна половинка, принцеса Хелена Гръцка.

Когато Михай е едвам на четири години татко му се отхвърля от правото си на завещание на румънския престол. Така бъдещият крал става първи престолонаследник. През 1927 година крал Фердинанд Първи умира и по този начин 6-годишният принц става висш монарх на Кралство Румъния. Тъй като е прекомерно млад, с цел да ръководи, е основан регентски съвет, управляван чичото на Михай - принц Николай.

През юни 1930 година е осъществен държавен прелом на чело с министър-председателя Юлиу Маниу. Той поддържа бащата на Михай, който афишира отхвърли си от завещание на трона за недействителен. Така Карол Втори става крал на 8 юни. 

 Снимка: Агенция Франс Прес

Само след 10 години в страната още веднъж има разтърсвания. През 1940 година след нов държавен прелом - този път на чело е министър-председателя Йоан Антонеску, крал Карол е заставен още веднъж да се откаже от трона и по този начин Михай става монарх за повторно.

През ноември 1947 година крал Михай отива в Лондон, с цел да участва на сватбата на третата си братовчедка - принцеса Елизабет Втора (сега кралица) и херцога на Единбург Филип Маунтбатън. Тогава той среща Анна Бурбон-Пармска, неговата бъдеща брачна половинка.

В същата година - на 30 декември, завръщайки се от път, той намира двореца си заобиколен от бойци, правилни на комунистическия режим. Със закани от кръвопролития, той е заставен да подпише документ за абдикация. Четири години по-късно напуща страната, макар че през март 1948 година афишира абдикацията си за невалидна, тъй като е била принудително предизвикана.

Междувременно се кроят проекти за сватбата на Михай и Анна. Двамата се събират в Швейцария, изправяйки се пред една от най-големите спънки в идния им живот - религията. Анна е римокатоличка, до момента в който Михай е православен. Двамата желаят позволение за брак от папата, само че с заричане - Михай дава думата си, че децата му ще бъдат католици. Но кралят не би могъл да извърши обещанието си, защото би нарушил румънската конституция и папата отхвърля да благослови брака. Но двойката, с поддръжката на свои близки, се дами, все пак. Години по-късно - през 1966 година, те имат втора женитба в римокатолическа черква в Монако.



На 10 юни 1948 година двамата се женят на православна гала, която се организира в тронната зала на Кралския замък в Атина. Поради религиозните разлики чичото на Анна - княз Ксавие от Бурбон-Парма, издава декларация, с която отхвърля да признае женитба, противоречаща на желанията на папата. Той също по този начин не разрешава на родителите си да участват. Родителите на Анна също не са на сватбата.

Въпреки че Михай е изгубил трона, Анна приема званието кралица на Румъния. Две години по-късно те се местят в Англия, където остават до връщането си в Швейцария през 1956 година Семейството има пет дъщери: принцеса Маргарита, р. 1949 година, принцеса Елена, р. 1950 година, принцеса Ирина, р. 1953 година, принцеса София, р. 1957 година, и принцеса Мария, р. 1964 година

През годините крал Михай работи като водач в компания за съоръжение на самолети. Той посещава Румъния чак на 43-годишна възраст, като му бива обещано позволение да остане едвам за няколко часа. През 1997 година румънското му поданство бива възобновено, дружно със собствеността върху няколко парцела. Семейството живее основно в Палата на Елизабета в Букурещ, имат и дом в Швейцария.



В годините след завръщането си в Румъния крал Михай е деен в популяризирането на Румъния по света, само че в никакъв случай не прави опити да върне монархията в страната. Той обаче прави промени през 2007 година, с които се разрешава на дами да сядат на трона, което преди този момент е неразрешено. Той афишира принцеса Маргарита за негова първа наследница.

На 2 март 2016 година крал Михай е диагностициран левкемия и разгласи, че се отдръпва от публичния живот. Принцеса Маргарита пое публичните отговорности на фамилията. Съпругата му Анна умира на 1 август същата година в болница в Швейцария на 92 години. След по-малко от година крал Михай я последва във безконечния път.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР