Днес ще ви споделим как лесно да си направите лечебен

...
Днес ще ви споделим как лесно да си направите лечебен
Коментари Харесай

Лечебен сок от бъз

Днес ще ви споделим по какъв начин елементарно да си извършите лековит сок от бъз. В 5 литра вода се поставят 500 грама лимони, 300 грама захар и 6 огромни цвята от бъз.

Затворете и оставете на слънце за 7 дни. Разбърквайте понякога и покрийте с похлупак, само че не го затваряйте компактно.

Прецежда се и се пие леден. Може да престои в хладилника с дни.

По-долу можете да прочетете истинската, класическа рецепта за лековит сок от бъз:

Необходими съставки:

10-15 цвята бъз4-5 литра вода700 г захар2-3 лимона30 мл ябълков или винен оцет

Начин на подготвяне:

Захарта се разтваря в топла вода. След това изчакайте сиропа да изстине. Към студения сироп прибавете лимоните, оцета и бъза. Оставете да престои 24 часа.

След това се прецежда и се налива в стъклени бутилки, които би трябвало да се затворят добре. Бутилките би трябвало да се държат на топло в продължение на 2 седмици, като от време на време се разклащат. След 2 седмици сокът е подготвен за приложимост. Пие се след хранене по 50 мл.

Регулира изхождането, пречиства кръвта, понижава стомашните и чревни конвулсии, усъвършенства апетита и кръвообращението.

Използва се за лекуване на бронхит, простуда, грип и даже пневмония.

Активни съставки

Съдържа витамини А, В1, В2, С, етерични масла, горчиви субстанции, ябълчена киселина и доста други. Цветовете съдържат гликозиди, танини, флавоноиди, каротин и витамин С, а плодовете съдържат алкалоиди, каротин, танини, органични киселини. Смята се, че лечебните свойства се дължат на флавоноидите, които са мощни антиоксиданти, които защищават клетките от увреждане.

Лечебни свойства

Всичките елементи съдържат лечебни свойства: цветовете, плодовете, листата, кората и корена.

На първо място, бъзът има антивирусно, антиоксидантно и антиканцерогенно деяние. Проучванията удостоверяват, че бъзът освен понижава риска от простуда и грип, само че също по този начин облекчава признаците и редуцира продължителността на настинката и грипа.

Бъзът е чудесно средство и за лекуване на респираторни болести като бронхит и пневмония, както и за облекчение на признаците при заболели от туберкулоза. Използва се и при инфектиране на устната празнина, а под формата на инхалации се употребява и при възпалени синуси.

Приеман като парещ чай, той провокира нараснало изпотяване и по този метод освобождава тялото от отрови. Изпотяването и детоксикацията понижават телесната температура, което е значимо за облекчение на признаците на простуда и възстановяване на дихателната функционалност.

За задачата може да се употребява цвят от бъз независимо или в композиция с цвят от липа и лайка.

Бъзът се употребява и за предотвратяване от рак. Укрепва имунната система. Също по този начин е добър диуретик, който се употребява за лекуване на болести на бъбреците и пикочния мехур.

Плодовете усъвършенстват перисталтиката на червата и се употребяват при запек.

Лечебни форми

Бъзът се употребява за подготвяне на чай, сок, вино и сладко. Сладкото е страховит деликатес, който усъвършенства изхождането. Идеално е за приложимост от деца.

Приготвяне на чай: изсъхнал цвят се залива с чаша гореща вода. Съдът се захлупва за 20-30 минути, прецежда се, подслажда се с мед и се пие по половин чаша, три-четири пъти дневно, 15 минути преди хранене.

Сок от бъз: 1 супена лъжица цвят от бъз, 1 кг захар, 0,5 л винен оцет, 1 лимон, 5 л вода. Сложете захарта във водата и прибавете оцета. Варете 30 минути на слаб огън. След това прибавете бъза и резенчетата лимон и варете още 5 минути.

Сместа престоява една нощ, а на другия ден се прецежда през тензух и се налива в бутилки.

Чаша прясно сварен парещ чай оказва помощ за справяне със признаците на простуда и грип. Чаят ще ви помогне да се изпотите, да понижите телесната температура и да облекчите упоритата кашлица.

Забележка: Тъй като няма задоволително данни за безвредна приложимост по време на бременност и кърмене, бъзът не се предлага за приложимост от бременни и кърмачки.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР