Днес ще ви разкажа една интересна история от своето минало.

...
Днес ще ви разкажа една интересна история от своето минало.
Коментари Харесай

„Много критикувате“. Арабската мъдрост, която не ни достига на българите

Днес ще ви опиша една забавна история от своето минало. Случи се преди 5 години. Пътувах с трен, отивах при родственици на посетители. Във влака се срещнах със своя сателит – Хабир. Той беше от ОАЕ, само че говореше нелош български. Отиваше на посетители при майка си в същия град, в който отивах и аз.

Бързо намерихме общ език, заговорихме се. Оказа се, че моят нов другар не посещава България за първи път.

Той дълго се оплакваше от неналичието на летище в моя град (явно бе привикнал да лети). Стана ми забавно и започнах да го подпитвам по какъв начин му се коства нашата страна и желае ли да се реалокира при нас вечно.

„ Имате доста забавна природа, красиви хора, само че и напълно ужасяващ нрав “ – сподели той. Стана ми малко обидно и, несъмнено, се поинтересувах какво пък ни е неприятното на манталитета. И отговорът, почтено казано, ме порази.

„ Не е единствено ваш, а на съвсем всички европейци. Имам чувството, като че ли съм попаднал в обителта на боговете. Българите доста обичат да подлагат на критика всичко и всички. Всяко откритие, всяко дело, постъпка. Това е извънредно. При нас не е признато по този начин. Защото това е двуличие.

Един човек не може да бъде по-добър от другите. У нас никой не подлага на критика никого, тъй като няма никакви права за това. Не подлагат на критика и не поучават. Защото сходни права имат единствено родителите и Всевишния.

Човек, който подлага на критика и поучава другите, се слага паралелно до Бога. А това е ужасяващ грях. Никой няма право да съди за действията на човек, с изключение на закона и Всевишния. Знанието на тази истина – ето това не доближава на българите “.

Това беше мощна тирада. И се съгласих с нея.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР