Днес ще Ви представим втората част от интервюто с директора

...
Днес ще Ви представим втората част от интервюто с директора
Коментари Харесай

Трифон Пачев за условията в ДЮШ на Ботев, Никола Илиев и голямата любов на всички ботевисти – стадион „Христо Ботев“

Днес ще Ви представим втората част от изявлението с шефа на „ жълто-черната “ школа Трифон Пачев.

В нея той разкрива за изискванията, предоставяни от ДЮШ, както и множеството футболисти, минали през школата на „ канарчетата “, които сега са част от професионалния футбол.

Легендата на пловдивчани разкри за среща с Никола Илиев, който е част от италианския гранд Интер. В края на изявлението Пачев приказва за огромната обич на всички ботевисти – стадион „ Христо Ботев “ и великата „ жълто-черна “ аудитория.

Какви условия дава школата на Ботев и по какъв начин минава един ден на децата, настанени в хотелската част?

Ние имаме най-хубавите условия в България и това ни задължава да работим доста старателно. Сутрин се разсънват децата, закусват, след което отиват на учебно заведение. Прибират се въз основата, обядват и следобяд стартират тренировките, които се преценяват с график. Ако има свободно време и опция се остава в допълнение за индивидуална подготовка. Вечерят и в избран час, 22 часа, би трябвало да са по стаите. Ние сме дали всички условия на децата, с цел да мислят само и само за учебно заведение и футбол.

Има ли интерес към юношите на Ботев от други клубове? С какво успявате да задържите юношите в клуба?

Почти всеки надарен младеж има предложение от други клубове. Убеждаваме ги с това, че нашите условия са най-хубавите. Историята на клуба е извънредно значима. Стилът на работа в академията, стилът на игра на Ботев постоянно се е отличавал от другите тимове. Винаги в Ботев се е играел нападателен, комбинативен и хубав футбол. Това харесват почитателите на Ботев и към това би трябвало да се стремят нашите фтуболисти.

Колко футболисти, минали през школата на Ботев, има сега в Първа и Втора лига? Следите ли тяхното развиване и бихте ли отличили някои от тях?

Имаме много футболисти, които играят в първа и втора лига, минали през нашата школа. Крис Добрев е в Славия, Слави Шопов е в ЦСКА, Ангел Бастунов е в ЦСКА 1948. Както знаете имаме и футболист, който е в Интер. Не мога да изброя всички, които са минали през академията, само че мога да кажа, че тези момчета се показват почтено по тимовете си. Да, моето предпочитание е всички те да бъдат в Ботев, само че те потеглиха по различен път.

Никола Илиев получи повиквателна за мъжкия народен тим. Именно вие доведохте Никола в Ботев. Какво бихте споделили за него и той ли един от огромните гении на бг футбола?

С Никола Илиев подкрепям непрестанно връзка, той е един от огромните гении на българския футбол. Скоро, преди месец и половина, мина през базата и се видяхме, да поговорим. Аз персонално съм очарован от смяната, която е настъпила при него. Начинът му на мислене е радикално друг, подсилен е физически. И най-важното – положителна смяна в мисленето. Той има мощен темперамент, той ми сподели: Аз ще играя в мъжкия тим на Интер. Нещо, което единствено Стоичков можеше да приказва преди. Надявам се тази повиквателна да е самото начало. Но не спирам да дублирам на всички наши юноши, че футболът е професия и би трябвало да си напълно предан на него.

Преди да застанете на директорския пост в ДЮШ се занимавахте със селекцията и докарахте Никола Илиев и  в Ботев. Какво е особеното при тях и по какъв начин се намират качествени гении?

Селекцията не е елементарен развой. При селектирането на футболистите се гледат доста неща. Освен спортно-техническите неща (техника, експедитивност, взимане на бързи решения, ексцентрични изпълнения), извънредно значимо е детето да има характер, да има непримирост, да не се предава при първата компликация. При доста деца това липсва и идва един миг, когато идва първата компликация бързо се предават.

Наскоро бе обявено основаването на Футболно учебно заведение Ботев Пловдив. Каква е главната му концепция?

Това е план, който се случва за първи път в България. Има го в чужбина. Основната концепция е децата да бъдат привлечени от дребни и да схванат какво е Ботев, да обичат клуба. Да стартират да упражняват в Ботев и с техните родители да схванат какво съставлява нашият клуб. Това да бъде като една основа, от която да тръгне и селекцията. Ние чакаме много деца да дойдат. Да заобичат футбола и тези, които покажат положителни качества, ще продължат подготвителния развой.

Какви съгласно вас би трябвало да са първите и значими стъпки като цяло за българския футбол за възстановяване равнището на младите български футболисти?

Не може да четеш без да знаеш писмеността. В най-малките възрасти би трябвало да се приключи това търсене на резултати, а възстановяване техническите качества на децата. Децата би трябвало да се забавляват от футбола и да го обичат. Хубаво е самите родители да схванат, че победата не е най-важното нещо.

Много тимове от Първа лига направиха дублиращи отбори, това вярна стъпка ли е в прехода на юношите към мъжкия футбол?

За мен е добре младите футболисти да се допират до мъжкия футбол, тъй като по този начин по-бързо се преодоляват разликите. Професионалният футбол изисква доста добре физически готови футболисти и най-важното е търпението към младите играчи. Много пъти желаеме младият футболист, започвайки да играе в мъжкия футбол, да прави геройства на терена, а на него му би трябвало време, с цел да се приспособява към ситуацията. Дублиращите тимове са добра концепция, тъй като на всички места в Европа най-талантливите футболисти на 17-18-годишна възраст вече играят мъжки футбол.

Вие сте една от живите митове на Ботев Пловдив. В момента най-важната тематика за всички ботевисти е стадион Христо Ботев. Разкажете на дребните „ канарчета “ от школата, които към момента не са стъпвали на „ Колежа “, какво е митичното на този стадион и какво е да играеш пред великата „ жълто-черната “ аудитория.

Връщате ме към младините и в действителност се трогвам, тъй като това е нашият дом. Колежа е домът на нашата аудитория, която е невероятна и несравнима. Нашата аудитория е доста взискателна и тя постоянно да следи най-хубавото на футболния терен. Нейната неистова поддръжка е била най-силният състезател през годините. Публиката на Ботев много мощно обича, само че и доста мощно ненавижда. С неспокойствие чакаме доста бързо да се завърнем на стадиона. Представям си картината, в която Колежа е цялостен и футболистите няма да стъпват на тревата. Имаме най-великата публика и тя заслужава футболистите да и се отблагодаряват. Защото футболът е изработен за публиката. Чакам с неспокойствие да стъпим на стадиона и всеки самичък да почувства какво значи Колежа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР