Днес ще си припомним за една дълбоко романтична любов между

...
Днес ще си припомним за една дълбоко романтична любов между
Коментари Харесай

Какъв е смисълът на любовта?

Днес ще си напомним за една надълбоко сантиментална обич сред стара, смъртоносно болна жена и един млад красавец в разцвета на силите си. За персоналния живот на известната френска дива Едит Пиаф са изписани томове  -  тя застава за венчавка пред олтара на православната черква, макар че е католичка, когато е на 47 години - година преди гибелта си. Певицата боледува от рак и наподобява състарена, с дълбоки бръчки, бледа, с съвсем опадала коса, до момента в който брачният партньор й е въплъщение на здравето и младостта - хубав като гръцки господ.

Суровите тествания на Врабчето

Съдбата цялостен живот е подлагала Врабчето на непостижими тествания. Любимият й мъж Марсел Сердан  умира в самолетна злополука на път към нея през океана. Едит изпада в тежка меланхолия: тя стартира да използва морфин и алкохол, което я довежда до делириум и психологични припадъци. Тя пробва да се самоубие, само че скачането й от прозореца е осуетено. Връща се още веднъж на улицата. Облечена в дрипи, тя се пробва да пее по улиците на Париж, а през нощта води непознати мъже в стаята си.Изглежда, че тази покруса е разрушила звездата Пиаф вечно. Мнозина считат, че никой и нищо не може да я върне на сцената и в предходния й живот. Но те бъркат. Тази дребна нежна жена излиза още веднъж на сцената и пее, радвайки публиката освен с гения си, само че и с голямата си непреклонна мощ на мозъка.
Изпитанията не престават, както и нейният необикновен хъс да оцелява при всевъзможни условия. Следват две автомобилни произшествия, в които Пиаф попада през 50-те години на предишния век. Крехкото й тяло е разтърсено радикално. Отново наподобява, че животът е спрял в мъртва точка. Но на хоризонта се появява младият гръцки бежанец, коафьор по специалност, който в сложен миг й предлага ръката и сърцето си. Той е Теофанис Ламбукас, последната обич и втори брачен партньор на парижката звезда.
„ Когато не загивам от обич, когато нямам от какво да умра, аз съм подготвена да умра! “ - споделя Едит, за която мисълта за самотност е непоносима. „ Не обичам самотата. Страшната самотност, която те притиска в прегръдка на разсъмване или по здрач, когато се питаш, коства ли си да живееш и за какво да живееш? "
Едит се среща с Ламбукас в болничното заведение. Той идва на посещаване като почитател на певицата и носи подарък: дребна кукла от Гърция, която сякаш носи шанс. Младият мъж стартира да посещава Пиаф постоянно, като всякога носи нови и нови дребни дарове, на които Едит се радва като дете. При едно от свижданията си Тео се престрашава и прави предложение на Едит.
47-годишната дива изрично отхвърля. Никога не е допускала, че след Марсел може да се влюби в някого различен и да го пусне в живота си. Освен това Тео е с 20 години по-млад от нея. И тя е дребна съсухрена жена, осакатена от живота, застанала на ръба на вечността...
Тя отхвърля брак, само че не го гони. Той може с часове да седи до пианото и да я слуша. Опитва се да отгатне желанията й преди още тя да ги е дефинирала вербално. Младият мъж не се смущава нито от двайсетгодишната разлика във възрастта, нито от заболяването на Пиаф. По това време лекарите са сложили на певицата диагнозата тежък артрит, а не след дълго излиза наяве и за рака на черния дроб.
Тя се пробва да стане продуцент на Тео, който, до момента в който работи като коафьор, мечтае и за огромната сцена, както и за опцията певицата да го изведе под светлините на прожекторите.Това тя го може. Пиаф е " изстреляла " на звездната сцена в средата на 50-те години на предишния век Ив Монтан, Еди Константин, Шарл Азнавур. Ако Едит можела да помогне с нещо, тя сигурно го правела без съмнение. Помагала е на бедните, правила е крупни дарения на църквата, един път избавила известната концертна зала Олимпия от банкрут. Винаги е била великодушна и безкористна: „ Тя се е родила като врабче, живяла като врабче, умряла като врабче “.


Тя сподели " да "

Усилията на Пиаф да извая от Тео нова звезда този път не се увенчават с триумф. Публиката приема първите му изяви като артист много резервирано, дори студено. Хората се подсмихват на странния дует - цялостен Париж счита Тео за жиголо. Пиаф не бърза да се омъжва, макар че в действителност е щастлива с Тео. Тя му измисля артистичната фамилия Сарапо, което от гръцки звучи като  - „ Обичам те “. Въпреки че не утвърждава неравностойните бракове и е доста болна и суеверна, певицата най-после склонява да се омъжи за обичания си.


Суеверие и мистичност в живота на Пиаф

Певицата постоянно се е вълнувала от окултното и суеверията. След гибелта на Марсел Чердан тя се увлича по спиритизма и на всички места носи магическата въртяща се дъска, посредством която поддържа връзка с духовете на покойниците. В интерес на истината би трябвало да се означи един чудноват факт. Обикаляйки Америка с турнета, тя и нейният екип летят от град на град със самолети. В деня на полета от Чикаго до Сан Франциско, духовете предсказали на Пиаф, че на 22 март ще има самолетна злополука и ще загинат всички на борда. Певицата анулира пътуването на екипа си. Пророчеството, уви, се сбъдва.Преди концерт тя е изпълнявала няколко ритуала зад кулисите - кръстела се, кланяла се, целувала свещения медальон, с който в никакъв случай не се разделяла, правела знаци, изобразяващи рога на демон и така нататък


Печалният край

Париж е размирен от този безразсъден брак. Интригантите  и публицистите уверено подклаждат версията, че Тео го е направил единствено от користни подбуди и с загадка цел за облаги. Но никой не може и да допусне, нито да си показа, че огромната звезда няма и една стотинка настрани, че всичко е изхарчено за опиати, безсмислени изхвърляния, алкохол, почерпки и отново опиати, с които подкрепяла осакатеното си тяло.
Младоженецът e неразделно до жена си. Всеки ден той потвърждава необяснимата си обич - храни я с лъжичка, преоблича я, чете й на глас книги, обсипва я с дарове, озарява с наличието си последните й тежки дни. След 11 месеца брак, малко преди да си отиде, 
Пиаф споделя: „ Не заслужавах Тео, само че го получих... “
Стотици хиляди французи я изпращат в последния й път. Погребана е в гробището Père Lachaise. Католическата черква отхвърли да направи опело, тъй като " починалата е живяла в грях ". 
Тео Сарапо, упрекнатият в изгода, след гибелта на жена си се оказва с голямо завещание... от задължения. Седем милиона франка борчове. Той знаел за тях даже когато предложил на Пиаф да се оженят, настояват биографите на двамата. Започва да връща задълженията по малко, само че не съумява да се издължи. През 1970-а, близо 7 години след гибелта на жена си, умира в злополука на пътя. На 34 е, когато умира.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР