Днес ще се състои вторият тур на президентските избори в

...
Днес ще се състои вторият тур на президентските избори в
Коментари Харесай

Днес е балотажът на президентските избори в Полша

Днес ще се състои вторият тур на президентските избори в Полша. Един против различен се изправят сегашният президент Анджей Дуда и кметът на Варшава Рафал Тшасковски.

По време на първия тур, който се състоя на 28 юни, досегашният президент Анджей Дуда - подкрепян от ръководещата консервативна партия „ Право и правдивост ", съумя да събере 43,5 % от гласовете. А кметът на Варшава Рафал Тшасковски - от центристката опозиционна партия „ Гражданска платформа ", 30,5 на 100 поддръжка, напомнят от Франс прес.

Социолозите обаче чакат Тшасковски да притегли още гласове през днешния ден - на втория тур, и то огромна част от тези, които бяха дадени за останалите 9 претенденти от първия тур. Според два сондажа от петък, демократичният претендент може да победи със напълно дребна преднина сегашния държавен глава. А съгласно трети - Дуда може да получи 53 % от гласовете против 47 на 100 за кмета на полската столица, допълват от организацията.

Това е бъде четвъртият път, в който на президентски избори вземат участие претенденти на двете партии, означават от ДПА.

От организацията напомнят и че вотът в Полша трябваше да се състои на 10 май, само че беше отсрочен поради пандемията от Covid-19. В разгара й управляващите се пробваха да одобряват закон за отдалечено гласоподаване по пощата, който срещна доста рецензии. Затова беше признат компромисен закон за гласоподаване на разбъркан принцип: по обичайния метод - с изборни секции, и по пощата - за хората, сложени под карантина, и за всеки авансово подал заявление.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР