Днес ще се проведе протест пред енергийното министерство заради безпрецедентно

...
Днес ще се проведе протест пред енергийното министерство заради безпрецедентно
Коментари Харесай

Протест след иск за 500 хил. лв. на АЕЦ Козлодуй срещу бивша служителка

Днес ще се организира митинг пред енергийното министерство поради невиждано дело на държавно сдружение против чиновник за половин милион лв., осведоми

АЕЦ  " Козлодуй " заведе дело за 500 000 лева срещу някогашна служителка, която е подала сигнал до контролните органи, че на територията на централата действа противозаконна поликлиника. Делото е и против нейната майка, която е подавала заявките за достъп до социална информация. 

" Така се получи, тъй като никой не би трябвало и да си помисля, че може да изнесе информация за нередности, свързани с АЕЦ " Козлодуй ", сподели Наталия Станчева, против която е заведено делото.

Тя е работила в централата като здравна сестра 20 години. Станчева чака централата " да ѝ приготви още плесници ". 

" Когато има нередности, ние сме задължени да ги оповестяваме и да не се опасяваме ", добави тя. 

За разкритията си Наталия Станчева получава предходната година огромната премия " Златен ключ " на Програма " Достъп до информация ". Оттам, както и от Асоциацията на европейските публицисти - България определиха делото като " пестник " и приканиха " АЕЦ Козлодуй " да се откаже от правосъдния иск. 

" Формални условия като това какъв брой заявки за достъп до информация може да подаде един жител годишно не съществуват. Безпочвени са тези обвинявания ", коментира пред БНР Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация ". 

Като различен неуместен миг адв. Кашъмов уточни: 

" Ако някой може да се оплаква от погрешна информация е едно, само че в случай че самото сдружение е предоставило тази информация и други институции са правили инспекции и са дадени наставления, от които следва, че е нарушен закона, тогава няма по какъв начин да приказваме, че публикуваната информация е погрешна или злоумишлено публикувана ".

Той определи делото като " пестник "  и подсети, че България беше осъждана няколко пъти в Страсбург поради липса на съответно използване на законодателството по отношение на клюка и засегнатост. 

" В миг, в който в Министерството на правосъдието работни групи действат да трансформират законодателството, тъй че да се попречи на сходни злоупотреби от страна на " опозорени " дали сдружения или лица, в същия миг едно държавно сдружение върви тъкмо в противоположната посока и завежда рекорден иск - това е нещо нехарактерно въобще за Европа ", счита още юрист Кашъмов.

Според него " самото напрежение, на което е подложен един човек, и годините, които изминават, до момента в който завърши това дело - това е същинската заплаха и напън против свободата на словото ".

" Може да минат 3-4-5 години - за едно комерсиално сдружение тези пари са нищо, само че за един елементарен жител това е непостижима сума ", означи той.

По думите му държавата би трябвало да се погрижи сходни случаи да не бъдат вероятни.

" Предстои тази година да се прегледа дело от Върховен касационен съд и Върховен административен съд за това дали търговски сдружения могат да претендират морални или неимуществени вреди от нарушавания. Това би отворило вратата такива каузи да се водят. Смятам, че върховните съдилища доста съществено би трябвало да прегледат какво би станало, в случай че те отворят кутията на Пандора за такива каузи да се водят от компании ", уточни той.

Адв. Кашъмов се надява всички виновни институции да се активизират в този случай: 

" Гражданското общество би трябвало да може да се отбрани, само че институциите ни би трябвало да бъдат другарски, а не такива, които по тираничен метод се пробват да лимитират свободата на словото и опцията да бъдат подложени на критика ".

" Във връзка със заведен иск от АЕЦ " Козлодуй " за непозволено увреждане с ответници Наталия Станчева и Йордана Кулинска, бихме желали да заявим следното:

Искът е заведен от предходното управление на АЕЦ " Козлодуй " през месец юли 2023 година за недобросъвестно държание, корист с права, разпространяване на погрешна информация и други По преобладаващата част от подадените многочислени сигнали, след осъществени инспекции от съответните институции, не са установени нарушавания.

Настоящото управление на АЕЦ " Козлодуй ", откакто се запознае и проучва всички условия към случая, ще вземе решение, гарантиращо законните ползи и репутацията на Дружеството, както и в сходство с положителните практики по отношение на достъпа до информация.

В активността си управлението на АЕЦ " Козлодуй " уверено следва правилата на неприкритост и бистрота и надълбоко почита правото на чиновниците си и жителите да бъдат осведомени ", написа в позиция на АЕЦ.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР