Днес ще се изиграе финалът на Откритото първенство на Франция

...
Днес ще се изиграе финалът на Откритото първенство на Франция
Коментари Харесай

Швьонтек и Мухова в спор за титлата на Ролан Гарос 2023

Днес ще се изиграе финалът на Откритото състезание на Франция по тенис за дами. Една против друга ще се изправят международната номер 1 и настояща първенеца Ига Швьонтек и една от изненадите на шампионата Каролина Мухова.

Мачът за трофея стартира в 16:00 часа българско време.

Швьонтек, която гони трета купа в Париж след 2020 и 2022, влиза като очевидна любимка в мача с чехкинята. 22-годишната полякиня прави решителен шампионат досега, като не загуби нито един сет до финала. В първите си три срещи тя върза общо четири „ геврека “ на съперничките си, в това число впечатляващ триумф над китайката Синю Уан с 6-0, 6-0 в трети кръг. На осминафиналите съперничката й Леся Цуренко се отхвърли в края на първия сет. В четвъртфиналите и полуфиналите Ига се оправи поредно с Коко Гоф в повтаряне на миналогодишния край и Беатрис Хадад Мая от Бразилия, която се оказа и най-сериозното предизвикателство пред международната номер 1, само че в последна сметка загуби с 2-6, 6-7 (7).

Just grateful. Keep dreaming, keep fighting...

Jestem po prostu wdzięczna. Warto marzyć, warto walczyć...
— Iga Świątek (@iga_swiatek)

Мухова, която изненада всички с класирането за първи край в шампионатите от Големия шлем, загатна, че няма да бъде лесна противничка още на старта, когато отстрани осмата сложена Мария Сакари. 43-та в света победи по-късно Надя Подороска от Аржентина, а по-късно в профил поредно Ирина-Камелия Бегу, Елина Аванесян и някогашната финалистка Анастасия Павлюченкова.



На полуфиналите Мухова изигра същински маратон с втората в света Арина Сабаленка и в последна сметка се пребори за триумф със 7-6 (5), 6-7 (5), 7-5 след над три часа и 15 минути игра. В заключителния трети сет чешката тенисистка изоставаше с 2-5 и трябваше да избавя мачбол, само че в края победи над шампионката от Аустрелиън Оупън.

Karolina Muchova really did that
— Eurosport (@eurosport)

Швьонтек е с баланс 13-4 във финали в кариерата си, само че загуби три от последните шест от октомври насам. Тя няма проваляне в спор за купата на шампионат от Шлема, печелейки против София Кенин и Гоф в Париж, както и против Онс Жабер на Ю Ес Оупън предходната година, освен това без изгубен сет.



От своя страна Мухова се трансформира в първата тенисистка отвън топ 40 на женския тенис, която доближава до край на Ролан Гарос след Рената Томанова (1976), Йелена Остапенко (2017) и Швьонтек (2020). За нея това ще бъде първо присъединяване на край в шампионат по-висок от категория WTA 250.

Швьонтек и Мухова имат един формален мач между тях, извоюван от чехкинята. Тя надделя полякинята през 2017, когато международната номер 1 беше още на 17 години, в първи кръг на шампионата в Прага с 4-6, 6-1, 6-4. Победителката във финала ще си тръгне с чек за 2 300 000 евро, а изгубилата – с 1 150 000 евро.

фотоси Българска телеграфна агенция





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР