Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите

...
Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите
Коментари Харесай

Министър Петков: Днес ще обявим нови мерки в помощ на бизнеса

„ Днес ще обявим нови ограничения, които измислихме дружно с браншовите организации, профсъюзите и банките за това по какъв начин да има оптимално огромна ликвидност в пазара плюс оптимално огромна помощ в стадий, в който дребните и междинните предприятия би трябвало да се възвръщат ”. Това съобщи предлужебният министър на стопанската система Кирил Петков.

Той посочи, че никакви помощи от тези, които би трябвало да се изплатят на бизнеса, не са спрени.

„ Въпросът е, че в бюджета до този миг са заложени помощи единствено до май месец и в юни месец няма заложени нови помощи. Тези пари, които се чакат, ще бъдат получени по най-бързия ред. Няма безусловно никакво прекъсване по никакъв метод “, добави служебният министър.

Министър Петков акцентира, че при новите ограничения ще има доста повече ликвидност за дребните и междинните предприятия. „ За да може това да се случи, би трябвало да съберем частния капитал в банките, плюс помощта на страната дружно да влезе в пазара, тъй като в случай че би трябвало да се разчита единствено на бюджета, след май месец няма никакви заложени ограничения “, изясни той.

Служебният министър съобщи, че концепцията е утвърждението по новите ограничения да става ужасно бързо, като добави, че в процеса ще се включат и търговски банки. По-късно през днешния ден новите ограничения ще бъдат оповестени от финансовия министър Асен Василев и вицепремиера Гълъб Донев.

Той разяснява и абсурда с Българската банка за развиване. „ Процедурата работи доста необичайно. Преди някой да бъде заменен за нов Надзорен съвет, би трябвало сегашният да предложи нови претенденти към Българска народна банка. Това е необичайно, само че е реалност - с цел да се самоуволниш надали не би трябвало първо да одобриш евентуални нови претенденти. Т.е. без настоящия контрол е мъчно да се подадат нови претенденти за утвърждение в Българска народна банка ”, изясни той.

По думите му утвърждението на Българска народна банка лишава до 60 дни. Министър Петков добави, че когато оттова се одобрят нови претенденти, не е наложително те да бъдат заменени. „ Т.е. имаме един нов тим, утвърден от Българска народна банка, само че в случай че решиш да ги смениш – те са в подготвеност ”, уточни още Петков.

„ В деня на указа – 11-ти аз подадох документи към Българска народна банка за контрол с запитване може ли тези хора евентуално да вземат участие в промяната на предстоящ контрол, с цел да не изгубвам тези 60 дни. Оказа се, че указът е от 11-ти, само че моето встъпване в служба е на 12-ти ”, добави служебният министър на стопанската система.

„ В Българска народна банка хората досега си карат по протокол. Нямам недоволство от тях. Единствено ги апелирам да вземат оптимално бързо решене за оценка на претендентите, които се входират през днешния ден в тяхната банка ”, разяснява Петков.

По думите му задачата на съществуването на Българската банка за развиване е да подкрепя микро, дребни и междинни предприятия, които в някаква степен способстват за конкурентоспособността на България.

„ В никакъв случай задачата й не е да раздава по 100 млн. заеми на някакви хора, които си имат бизнеси. Надзорът би трябвало да е страж на обществения интерес, само че те не са единствени. Другите би трябвало да са министерството и държавното управление. Те са непосредствено виновни дали съблюдават закона, само че действително принципалът – Министерството на стопанската система е трябвало да се намеси доста по-рано ”, безапелационен бе служебният министър на стопанската система.

„ Според мен някой, който е решавал да се дадат тези заеми на тези компании, не е следвал закона за ББР, който споделя, че те се дават на дребни и междинни предприятия. Това е явно ”, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР