Днес ще говорим за разликата между скъпите и евтини наргилета.

...
Днес ще говорим за разликата между скъпите и евтини наргилета.
Коментари Харесай

Кое прави едно наргиле качествено

Днес ще приказваме за разликата сред скъпите и евтини наргилета. Съставихме дребен лист на най-важните критерии, по които се дефинира качеството на даден артикул. С негова помощ начинаещите и гурута по пушене на наргиле ще схванат от какво зависи цената и по какъв начин да дефинират разликата сред скъпите и евтини артикули.
Основни разлики
Има огромна ценова разлика сред скъпото и евтиното наргиле. Не всеки схваща за какво би трябвало да заплаща повече, в случай че има две привидно идентични наргилета пред себе си. Какви са главните разлики сред тях?
Материал на чашката
Първото нещо, върху което би трябвало да се концентрирайте, е от какъв материал е направена чашката.  За производството на купи от на ниска цена сегмент се употребява керамика. В същото време този съответен тип не се слави с огромен размер, заради което няма задоволително пушек, а тютюнът изгаря по-бързо и става негоден. Керамиката не се нагрява отмерено и не отдава добре топлината си. Поради това наргилето става мъчно за пушене и не отделя гъста и ароматна пара. За скъпото наргиле се употребява глинена чашка. Загрява по-добре и по-бързо, което значи, че отдава топлината си доста по-силно. В същото време горят по-малко, което ви разрешава да разтягате дима за дълго време.
Материал на маркуча
При  евтините наргилета маркучът е направен от евтина гума, сходна на кожа, с пружина вътре. Това се отразява отрицателно на издръжливостта на аксесоара. Този материал всмуква мощно миризмите, по тази причина може да усетите неприятна миризма при идващото пушене. Ако е първокласен, маркучът може да се измие и почисти. Освен това, при евтините разновидности вътрешната пружина бързо ръждясва. Поради местоположението й е мъчно да изсъхне изцяло, защото има непрекъснат контакт с вода. Това ще повлияе още повече на усета на наргилето. При скъпите модели се употребява силикон. Силиконът не всмуква миризми, не ръждясва, по-херметичен е и не може да се счупи като пружината. Устойчив е на вода, както и може /и трябва/ да се мие след всяко пушене.
Височината на наргилето
Най-често тя не трябва да надвишава 30-35 сантиметра. Защото димът няма да има време да се охлади задоволително, с цел да е студен и прелестен.  Височината на едно положително, висококачествено наргиле би трябвало да е от 50 до 77 сантиметра. Разбира се, цената му ще бъде по-висока, заради обстоятелството, че се употребяват повече материали, само че си заслужава. Фактът, че ароматът ще е по-плътен и по-хладен, е главната разлика сред високите наргилета и ниските.

 
Гравитацията на тегленето
Този проблем поражда освен в евтиния сегмент, само че и при някои от по-скъпите модели. Но изключително китайските наргилета се отличават с тежестта на сцеплението. Това се въздейства от диаметъра на тръбата и вала. Всяко стягане би трябвало да се прави с изпитание, а не всеки новак може да го направи. Най-неприятният миг е пушенето на наргиле с по-широк диаметър - пушачът е привикнал да поставя старания, а в тази ситуация се нуждае от по-малко такива. В резултат на навика човек поема пушек прекомерно мощно и бързо, заради което може да се появи кашлица и сухота в гърлото. Винаги използвайте при разпалването.

И по този начин, коства ли си да заложите на на ниска цена наргиле? Ако го употребявате единствено като украса, тогава да. Иначе не си коства.

* публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР