Днес ще говорим за една мечта, а това е Западните

...
Днес ще говорим за една мечта, а това е Западните
Коментари Харесай

Вучич: Мини Шенген не е нова Югославия, а по-добър живот за хората в региона

" Днес ще приказваме за една фантазия, а това е Западните Балкани на 21 век. ", сподели министър председателят на Северна Македония Зоран Заев, откривайки конференция в Охрид след тристранна среща със сръбския министър председател Александър Вучич и албанския министър председател Еди Рама, отдадена на самодейността " мини Шенген " за свободно придвижване на хора, артикули и капитали в Западните Балкан, заяви порталът Б92.

Заев оцени, че самодейността ще направи Западните Балкани по-добро място, ще усъвършенства изискванията на живот, ще помогне на младежите да останат в родните си страни и ще притегли нови вложители, границите ще се минават единствено с персонални карти и страните ще признават взаимно всички документи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Заев предложения и другите страни от западните Балкани да се причислят към самодейността.
Сръбският президент Александър Вучич сподели на конференцията, че в Западните Балкани би трябвало да се сътвори среда на естествени връзки, а не на спорове и ненавист.

" За Сърбия това е значима самодейност и с горделивост мога да кажа, че за малко време договорихме значими неща за нашите жители ", сподели Вучич. Той изясни, че " мини Шенген " не значи образуване на нова Югославия, а развой, който дава опция за по-добър и първокласен живот на хората в района.

Албанският министър председател Еди Рама сподели, че концепцията не е да се поделят Западните Балкани, които така и така са разпокъсани, а да се обединят всички страни от района. Той акцентира, че самодейността е вътрешно предпочитание на страните участнички, а не резултат от външен напън или подстрекателство.

Рама изрази предпочитание в процеса да се включи и Косово. " Пет години от началото на Берлинския развой присъединяване на Косово не е поставяно под въпрос ", сподели той.

Рама се пошегува, че не приема понятието " мини Шенген ". " Висок съм 192 сантиметра. Нямам предпочитание да бъда нито миниюгославянин, нито популярен албанец, а искам кротичък живот за жителите ", сподели албанският министър председател.

Той заяви, че идната среща по самодейността " мини Шенген " ще бъде на 21 декември в Дуръс и на нея ще бъде поканен висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР