Днес ще e предимно слънчево, преди обяд над Източна България

...
Днес ще e предимно слънчево, преди обяд над Източна България
Коментари Харесай

Пролетта ни обгръща с пълна сила – с какво време ще изпратим март и ще посрещнем април

Днес ще e най-вече слънчево, преди обяд над Източна България облачността ще е най-вече забележителна, тук-там ще е мъгливо. Ще духа слаб, в Източна България до сдържан вятър от север-североизток. Преобладаващите оптимални температури ще са сред 13° и 18°, в София - към 13°.

Над планините облачността ще е раздрана, преди обяд в източните региони - най-вече забележителна, само че без превалявания. До обяд ще духа до мощен вятър от север-североизток, след обяд ще е сдържан. Максималната температура на 1200 метра ще бъде към 5°, на 2000 метра - към минус 1°.

По Черноморието преди обяд ще има забележителна ниска облачност, която след обяд ще намалее. Ще духа до сдържан вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 9°-11°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, след обяд ще отслабва.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 28 мин. и залязва в 18 ч. и 42 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 16 мин. Луната в София залязва в 6 ч. и 37 мин. и изгрява в 15 ч. и 58 мин. Фаза на луната: три дни преди пълнолуние.

През почивните дни (23 и 24 март) ще доминира слънчево време . В събота над Югозападна България ще има краткотрайни нараствания на облачността, само че единствено на обособени места в планините е допустимо да превали едва. Вятърът ще стане южен, към момента ще е слаб. Ще стартира стопляне, само че сутринта в събота с ясно и съвсем безшумно време, минималните температури в доста региони ще са под 0° и ще има слани. В неделя вятърът ще се усили и стоплянето ще е по-съществено; оптималните температури ще са сред 16° и 21°. По-късно денем от северозапад ще стартира нарастване на облачността, което през нощта против понеделник ще обхване страната. В Северозападна България ще завали дъжд.

Още в неделната вечер в Северозападна, а в понеделник и в Южна и Източна България, ще има превалявания от дъжд – на моменти краткотрайно интензивни. В Северозапада е допустима и гръмотевична интензивност с капацитет за дребна градушка. Вятърът ще е мощен и леден, с мощни пориви до 80-90 километра в час. Температурите ще паднат до интервала 8-13 градуса.

Вторник и сряда облачността ще остане динамична, само че преваляванията ще са местни и нищожни. Бързо ще се стопли и дневните температури ще се върнат към равнищата сред 15 и 20 градуса.

Валежи обаче ще има в края на работната седмица (28-29 март) с развиването на циклон в Средиземноморието. Ще се усили южният вятър, а според от траекторията на циклона преваляванията ще преминат над цялата страна. Ще има и гръмотевични процеси с капацитет за градушки.

Самият завършек на месеца (30-31 март) ще е топъл и с минимална възможност за разстройства. Такова време се обрисува и в първите дни на април. Дневните температури ще вървят нагоре и в избрани дни до 5-6 април можем да чакаме стойности на термометрите до 25 градуса.

Ако се запазят прогнозите, нахлуването на леден въздух може съществено да дестабилизира атмосферата с временен натоварен дъжд , гръмотевици и градушки . Това е допустимо да се случи през втората седмица на април.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР