Днес ще бъде приет Националният план за въвеждане на еврото

...
Днес ще бъде приет Националният план за въвеждане на еврото
Коментари Харесай

Планът за еврото отново изненадващо се появи в дневния ред на МС -

Днес ще бъде признат Националният проект за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година, обяви в началото на съвещанието на Министерски съвет преди минути министър председателят Кирил Петков.

Приемането на Плана с решение на Министерски съвет провокира. В началото на месеца в декларация от трибуната на Народно събрание той настоя преди правителството да взема решение за приемането на еврото, да има и диспути в Народното събрание. Поводът за декларацията от 5 май бе появяването на Плана като точка в дневния ред на Министерски съвет. Каримански аргументира настояването си с съдружното съглашение, в което е заложено провеждането на огромна разяснителна акция за еврото.

Лидерът на групата Тошко Йорданов пък заяви, че финансовият министър Асен Василев се пробва да работи като " самовластник във финансовата сфера ". 

Заради тази остра реакция на Има Такъв Народ точката отпадна от дневния ред на държавното управление, а Асен Василев свика ексклузивен експертен съвет във финансовото министерство. На тази среща съдружните сътрудници се споразумяха преди Планът да се приема, да се изготви разбор на резултатите от въвеждането на еврото от МФ и Българска народна банка, а по-късно да бъде взето решението дали 1 януари 2024 година е най-подходящият миг за въвеждане на еврото. Така напрежението утихна.

Днес обаче тематиката отново предизвика скандал. Причината - опитът точката за разглеждането на Плана да се прокара скрито, без авансово да е обявявана в дневния ред, изпращан до медиите. Всъщност на ексклузивен брифинг в Народно събрание Каримански разкри, че дневният ред, изпратен до медиите, се разграничава от този, който са получили министрите.

Той сподели и документа, който са получили членовете на Министерски съвет.

 Точка А31, която не липсва от известието до медиите Снимка: OFFNews

Каримански съобщи, че не се съблюдава постигнатото решение от експертния съвет.

Той сподели още, че в проекта няма промени, той е същият от 2021 година Според него обаче другите стопански фактори, които породиха през последната година, би трябвало да се отразят на проекта. 

Румен Гечев от Българска социалистическа партия съобщи, че левицата поддържа присъединението към еврозоната. 

" Българска социалистическа партия има решение на конгреса, че поддържа влизането на България в еврозоната, само че съгласно подписания контракт няма дата ", сподели той.

Той добави, че е нужен  подробен, многостранен, деликатен разбор, който да дефинира по кое време е точният миг за приемане на еврото.

" Има съдружно съглашение, съгласно което решението по кое време ще влезем, е след отчет на Министерството на финансите и Българската национална банка. Докато в Българска социалистическа партия не забележим тези два разбора и не ги дискутираме на съответните препоръки в обединението, няма по какъв начин да слагаме щемпел, " че датата е първи януари еди коя си година ", съобщи той.

Александър Иванов от ГЕРБ упрекна държавното управление в " неяснота ". Той твърди, че щом точката е вкарана скрито, то евентуално нещо се крие. 

Ивайло Мирчев от Демократична България сподели, че не са били осведомени, че точката ще влезе в дневния ред на Министерски съвет през днешния ден. Според него реакцията на Има Такъв Народ е изненадваща, защото на експертния съвет са се разбрали Планът да бъде признат, а редом с това да се изготви и анализът на Българска народна банка и МФ. По думите му по този начин банките ще имат задоволително време, с цел да се приготвят.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР