Днес ще бъде представен тестът, който е избран за предстоящото

...
Днес ще бъде представен тестът, който е избран за предстоящото
Коментари Харесай

Проф. Мурджева: Резултатите от Пловдив не са представителни за цялата държава

Днес ще бъде показан пробата, който е определен за идното срезово епидемиологично изследване за Covid-19 в Пловдив.

Резултатите от тестванията, които ще бъдат извършени в Пловдив, не трябва статистически непосредствено да се екстраполират върху цялата страна , разяснява в предаването " Преди всички " проф. Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив.

По-скоро ние получаваме по-представителна картина за изследваното население в Пловдив, проучването на съответната географска зона . Вероятно сходна може да бъде картината и в други сходни райони на страната, само че това е прекомерно самоуверено да се твърди единствено на основата на тези 1000 изследвани хора. “

Проф. Мурджева удостовери, че проучването може да осветли имунния отговор при характерните възрастови и рискови групи . Получените резултати ще бъдат подложени на сериозна статистическа обработка, по тази причина и в екипа овен епидемиолози, лабораторни лекари, лаборанти и биолози, е включен и статистик.

„ Тяхната интерпретация няма да е лесна и надали ще стане единствено за няколко дни ", предизвести проф. Мариана Мурджева, съгласно която можем да чакаме резултатите през юни.

Необходими са проби за проучване на два типа антитела – едните демонстрират дали човек е преболедувал зараза, а другите дават информация за настояща картина все още за зараза, която може да бъде безсимптомна.

Едните са характерните имуноглобулини от вид G, които маркират преболедувана зараза. Другите потвърждават сегашна, така наречен свежа зараза . Тази зараза може все още да е дейна и да е проявена с изразени клинични признаци, само че също по този начин тя може да протече доста дискретно, със напълно леки признаци или даже безсимптомно. Затова е належащо да бъдат употребявани в това изследване и двата вида антитела “, разясни Мурджева.

Всички участници в проучването, при които се регистрира имуноглобулин М или А, маркиращи свежа зараза, би следвало да се подложат и на PCR, акцентира Мариана Мурджева.

Имунохроматографските проби, или така наречен бързи проби, с които бяха изследвани рискови групи като служители на реда и водачи, са с по-ниска надеждност от маркираните проби. Надеждността би трябвало да е над 90%, посочи проф. Мурджева.

Тестът, който е определен, е по-чувствителен. При избора му е съобразена съвместимостта с употребяваната университетска лабораторна инсталация. Анализирани са били артикули на 6-7 производители от Европа, Съединени американски щати и Китай.

Очаква се проучването да стартира още идната седмица. „ Разчитаме доставката да стане доста бързо. Цената варира от към 15 до 25 лв. с Данък добавена стойност. “

На ден ще могат да се вършат сред 300 и 350 проби .

„ Напълно е допустимо хора, които са се срещали с вируса, да нямат имунна памет и имунен отговор. Една от групите, която се отличава с това, са хората с имунни дефицити. Имунният недостиг може да бъде присъщ, унаследен и тези хора имат такива характерности – неспособност на имунната им система за продукция на антитела, или пък имунитетът им може да бъде подтиснат вследствие на съпътстващи болести. Някои с автоимунни болести също могат да имат по-забавено формиране на антитела “, удостовери проф. Мариана Мурджева.

Остава неуточнен освен целият набор на болестта Covid-19, само че и механизмът на имунния отговор против него. Имунният отговор се отразява освен в антителата, които ще бъдат изледвани, само че и в отговора на имунните кафези. „ При вирусните инфекции, изключително когато вирусът се локализира в нашите тъкани и органи, по-ефективни са не антителата, а клетките на имунната система. За страдание те се изследват с доста по-трудни способи, в сравнение с антителата, по тази причина нормално такива изследвания стартират с антителата . “

В няколко академични центъра и техните профилирани имунологични лаборатории в страната има подготвеност да стартират такива изследвания за характерен имунен отговор въз основата на имунни кафези . Подобно изследване обаче изисква съществено финансиране, тъй като и тестванията са доста по-скъпи. При него се работи освен с уред, изолират се ръчно характерни клетъчни популации от кръвта на пациента, изясни проф. Мурджева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР