Днес ще бъде обявен носителят на Нобелована награда за икономика.

...
Днес ще бъде обявен носителят на Нобелована награда за икономика.
Коментари Харесай

Днес обявяват носителя на Нобеловата награда за икономика

Днес ще бъде разгласен носителят на Нобелована премия за стопанска система. Тя се присъжда от 1968 година и е единствената Нобелова премия, която не е включена в наследството от 1895 година на шведския откривател и човеколюбец Алфред Нобел (1833-1896 г.), учредяващо тези награди. 

През 1968 година централната банка на Швеция Sveriges Riksbank отпразнува своята 300-годишнина, като подари огромна сума пари на Нобеловата фондация, с цел да бъдат употребявани за основаване на премия в чест на Алфред Нобел. На идната година за първи път беше присъдена премията Sveriges Riksbank за стопански науки в памет на Алфред Нобел. Кралската шведска академия на науките пое отговорност за избора. Първите лауреати за премията за стопанска система бяха Ян Тинберген и Рагнар Фриш „ за това, че са създали и приложили динамични модели за разбор на стопански процеси “. Бордът на Нобеловата фондация реши, че по-късно прибавяне, няма да разреши повече нови награди.

Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел (на шведски: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), постоянно наричана „ Нобелова премия за стопанска система “, е премия, която се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в региона на стопанската система и е считана за една от най-престижните награди за стопански проучвания. Наградата е учредена през 1968 година от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина. Тя не участва в наследството на Алфред Нобел, въпреки получателите ѝ да се афишират като Нобелови лауреати на съответната гала. На уеб страницата на фондацията, носеща името на Алфред Нобел, категорично е маркирано за нея, че „ не е Нобелова премия “.

Лауреатите по стопанска система получават своята тапия и златен орден от Кралство Швеция на 10 декември, на същия ден се организира и церемонията в Стокхолм по награждаване на Нобеловите лауреати по физика, химия, физиология или медицина, литература и мир. Паричната премия е еквивалентна с тази на другите награди.

Лауреатите се избират от Шведската академия на науките, също както и за премиите за химия и физика от Наградна комисия, сходна на Нобеловите комисии. 

След като в 1994 година сред наградените е и противоречивата персона Джон Неш – американски математик, който работи в региона на диференциалната геометрия и теорията на игрите, на идната година регламентът се преразглежда. И премията се отнася и за публични науки, което уголемява нейното отсъждане в области като държавно право, логика на психиката и социология, което е коментирано в неговата биография. Също по този начин комисията бива изменена, с цел да включва и двама не-икономисти, до момента в който преди този момент нейният състав е бил от петима икономисти. Все отново членовете на комисията към 2007 година включват четирима икономиста от пет, и секретар на комисията неикономист. Хърбърт Саймън, да вземем за пример, е първият неикономист, спечелил Нобеловата премия през 1978 година (той има докторат по политология), само че въпреки всичко неговото въздействие в стопанската система е известно. Американският икономист и психолог е отличен за „ за пионерни проучвания на процеса на взимане на решения в икономическите организации “.

Наследниците на Нобел не поддържат концепцията за присъждането на премията за стопанска система. Въпреки това, както и другите Нобелови награди, тя се връчва тържествено на годишнината от гибелта на Нобел – 10 декември.

Лауреатите по стопанска система, както и лауреатите на Нобелова премия за химия и физика, се избират от Кралската шведска академия на науките. Всяка година се предлагат към 100 живи персони и по-късно комисия от петима до осмина души избират спечелилите. Този избор се утвърждава публично. По предписание най-вече трима души могат да си поделят премията всяка година. Наградата се дава на публична гала в Стокхолм дружно с парична сума от 10 милиона шведски крони.

Номинирането на Милтън Фридман през 1976 година, да вземем за пример, е съпроводено от митинги, четирима нобелови лауреати пишат протестни писма до “Нйю Йорк таймс ” през октомври 1976 година. Американският икономист – статистик е прочут най-много с работата си в региона на макроикономиката и своята отбрана на свободния пазар.

Историкът Филип Мироуски, като наблюдава учредяването и присъждането на премията, смята че сериозното отношение към нея и всичко обвързвано с нея е изцяло обосновано. Той се стопира обстоятелствено на обстоятелството, че тази „ ерзац-Нобелова премия “ паразитира върху престижа на достоверната и публиката съзнателно бива заблуждавана.

До момента са връчени 92 награди за стопанска система. Сред тях има и две дами. Елинор Остром (Elinor Ostrom; 7 август 1933 – 12 юни 2012 г.) е американски политолог и икономист. Тя става лауреат на Нобеловата премия за стопанска система през 2009 година „ за проучвания в региона на икономическата организация, характерно общата благосъстоятелност “ и с това става първата жена, получила премията за стопанска система. 

Естер Дюфло (Esther Duflo, родена на 25 октомври 1972 г.) е френски икономист, професор по облекчение на бедността и стопанска система на развиването в Масачузетския софтуерен институт (Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението МИТ). През 2019 година Естер Дюфло, дружно със брачна половинка си Абхиджит Банерджи и Майкъл Кремър, получава Нобеловата премия за стопанска система „ за техния пробен метод към облекчаването на световната беднотия “.

Нобеловата награза за стопанска система за 2022 година получиха трима американци. Бен Бернанке, Дъглас Маймънд и Филип Дибвиг за проучвания на банките и финансовите рецесии.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР