Днес ще бъде обсъдено искането на правителството и кмета на

...
Днес ще бъде обсъдено искането на правителството и кмета на
Коментари Харесай

СОС решава дали да даде зелена светлина за спасителния воден план за Перник

Днес ще бъде разисквано настояването на държавното управление и кмета на Перник да се употребява водопреносната мрежата на София, с цел да се насочи вода към Перник от водосбора на язовир Белмекен. Това ще стане по време на съвещанието на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне в Столичния общински съвет. Приложението на решението, което беше взето в събота на среща при премиера Бойко Борисов, зависи от Столична община.

Водата на София ще бъде непокътната, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. В същото време общинските съветници ще прегледат опцията да се помогне на Перник.

" Получихме предложение и молба от държавното управление и от кмета на Перник да помогнем да преведен спомагателни количества вода до Мало Бучино, откъдето към този момент страната да си построи връзката за Перник. Говорим само и единствено за прилагане на водопреносната мрежа “, посочи Йорданка Фандъкова.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също увери, че водният избавителен проект за Перник с директно прилагане на подземната ВиК инфраструктура на столицата по никакъв метод няма да засегне водата на София.

„ Не е вода на София - единствено ще я налеем в язовира, а от там ще премине по тръбите и ще замине за Перник. В случай, че има и най-малкото подозрение - кранът ще бъде в ръцете на " Софийска вода " и постоянно може да го спре “, разяснява екоминистърът.

Ще сработи ли проектът на ръководещите за обезпечаване на вода за Перник от язовир Белмекен?

За Пламен Никифоров, дълготраен шеф на дирекция " ВиК " в Министерство на регионалното развитие тази концепция е „ единственото, което сега може да бъде изпълнено “.

„ Въпросът е дали може да се построи в точния момент, с цел да може да се включи в деяние преди да стартира снеготопенето, тъй като сериозните месеци за Перник евентуално ще бъдат след към месец “, уточни той в предаването " Преди всички ".

Отклонението на 5 или 10 милиона кубика вода за в допълнение водоснабдяване на Перник няма да се отрази в отрицателни размери на енергодобива, за който се употребява водата на язовир Белмекен, счита специалистът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР