Днес ще бъде изтеглен жребият за квалификациите за Евро 2024

...
Днес ще бъде изтеглен жребият за квалификациите за Евро 2024
Коментари Харесай

Очакваме да разберем групата на България за Евро 2024

Днес ще бъде изтеглен жребият за квалификациите за Евро 2024 в Германия. Церемонията ще се организира в град Франкфурт и ще започва в 13:00 часа. Участие в жребия ще вземат 53 отбора, един от които е и българският народен тим, който тръпне в очакване да научи евентуалните си противници по пътя към финалите. За сметка на това пък Русия няма да бъде част от въпросния чоп поради глобите наложени на страната поради войната в Украйна.

Как стоят нещата за България? " Трикольорите " съумяха да запазят мястото си в 4-та урна след спечелването на последните си два мача в Лигата на нациите против Гибралтар и Северна Македония. От тази изходна позиция възможностите ни за класиране не наподобяват прекомерно оптимистични, само че вярата умира последна. Затова и днешният чоп е извънредно значим. Сметките демонстрират, че при малко повече шанс можем да попаднем в много допустима група (например с Унгария или Полша (водач на група), Финландия (втора урна), Армения или Черна гора (трета урна) и Гибралтар (пета урна). Съществува обаче и вид да се окажем в кошмарна група (Испания или Италия (водач на група), Англия или Франция (втора урна), Швеция (трета урна), и Словакия (пета урна), който да унищожи очакванията ни още в зародиш.

С идването на Младен Кръстаич отпред тимът демонстрира признаци на възкръсване, а и резултатите също са положителни при сърбина досега. Още по-хубаво е, че той е твърдо решен да направи стремително подмладяване на състава, което към този момент стартира да се случва. Наставникът обаче не е вълшебник и мъчно ще може да направи чудеса с тима до началото на квалификациите в края на март идната година. Така че би трябвало да бъдем по-скоро умерени оптимисти. А както към този момент стана дума, очакванията ни за освен това значително зависят и от днешния чоп.

А жребият няма да е толкоз елементарен, тъй като той ще зависи и от няколко значими условия. Поради политически аргументи някои тимове не може да се паднат един против различен. Това са Армения и Азербайджан, Беларус и Украйна, Гибралтар и Испания, Косово и Босна и Херцеговина, както и Косово и Сърбия. Също по този начин най-много два тима, чиито места са разпознати като имащи висок или междинен риск от тежки зимни условия, могат да бъдат сложени във всяка група. Става въпрос за Беларус, Естония, Фарьорски острови, Финландия, Исландия, Латвия, Литва и Норвегия.

Максимум една двойка тимове, разпознати с прекалено разстояние на пътешестване във връзка с други страни, могат да бъдат сложени във всяка група:

Азербайджан: с Гибралтар, Исландия и Португалия.

Исландия: с Армения, Кипър, Грузия и Израел.

Казахстан: с Андора, Англия, Фарьорски острови, Франция, Гибралтар, Исландия, Малта, Северна Ирландия, Португалия, Република Ирландия, Шотландия, Испания и Уелс.

Ето и разпределението на урните:

Урна Лига на нациите (към Урна 1):  Хърватия, Италия, Нидерландия, Испания

Урна 1:  Белгия, Дания, Унгария, Полша, Португалия, Швейцария

Урна 2:  Франция, Австрия, Чехия, Англия, Уелс, Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия, Финландия

Урна 3:  Украйна, Исландия, Норвегия, Словения, Ирландия, Албания, Черна гора, Румъния, Швеция, Армения

Урна 4:  Грузия, Гърция, Турция, Казахстан, Люксембург, Азербайджан, Косово, България, Фарьорски острови, Северна Македония

Урна 5:  Словакия, Северна Ирландия, Кипър, Беларус, Литва, Гибралтар, Естония, Латвия, Молдова, Малта

Урна 6:  Андора, Лихтенщайн, Сан Марино
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР