Днес, шест дни след началото, битката с невижданата огнена стихия

...
Днес, шест дни след началото, битката с невижданата огнена стихия
Коментари Харесай

След шест дни битката с пожара в Пирин приключи

Днес, шест дни след началото, борбата с невижданата огнена буря в Пирин завърши. Всички огнища на пожара в Кресненското дефиле са лимитирани и локализирани. Кризисният щаб е закрит, а евакуацията на село Влахи – анулирана. В Подбалкана пожарникари цяла нощ гасиха огъня край Сопот и Анево и пожарът е изцяло сподавен.

--> 30-годишен мъж беше арестуван за пожара в Пирин и ще му бъде поискана мярка за неотклонение по преценка на наблюдаващия прокурор.

Мъжът четири дни разигравал полицията, преди да се признае за отговорен, съобщи кореспондентът на bTV Ирина Жерева.

Той пасял говеда в региона на село Мечкул.
Районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки
„ Там е запалил цигара, само че защото животните са се разделили на две, е скочил ненадейно, захвърлил е цигарата. По негови думи е мислил, че я е изгасил, само че очевидно не е, тъй като 15-ина минути по-късно се обърнал и видял, че има огромен пожар. Започнал да е да гаси, дори една от горните му облекла е обгоряла, само че не е съумял “, сподели районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки.

Мъжът самичък подал сигнал за пожара, като икономисал по какъв начин е зародил. Признал си след четири дни, през които разказвал разнообразни версии.

През това време пожарникари, военни, горски и доброволци се бореха с огнената буря. Сред тях е Иван Галчев, който тръгнал да избавя селото си Влахи.
Иван Галчев
„ Слязохме долу, където са къщите, и започнахме да гасим. Пожарът беше на към 50 – 60 метра от къщите – описа той. – Пожарните и горско стопанство бяха отделили региона, имаше багери и се чакаше огънят да слезе по-надолу, с цел да стартира гасенето, тъй като регионът беше мъчно наличен “.

Днес 600 души и три хеликоптера сплотиха сили. Помогна и дъждът.

„ Навсякъде по периметъра е умерено, няма никакво пламъчно горене “, увери началникът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов.
Главен комисар Николай Николов
Имаше благодарности… и рецензии.

„ Сутринта гледах по малкия екран екозащитници – до момента не си позволявах да приказвам по тематиката, само че би трябвало да го кажа и всички да знаят – никой не пристигна да ни помогне от тях, никой не пристигна да ни каже, сами сме снимали, в това число и аз, костенурки и други животни. Беше добре да са тук и да ни посъветват къде има лешояди, къде да внимаваме, къде да заграждаме повече огньовете “, сподели вътрешният министър Валентин Радев.
Министър Валентин Радев
Членуващи в неправителствени организации се опълчиха на думите на министъра и споделиха, че точно те са взели участие в погасяването на огъня в Пирин. --> Сидер Седефчев, който от над 20 години се занимава с възобновяване на остарели български породи, описа за bTV, че негови другари фермери пристигнали и с бидони с по един звук вода. „ Пожара го гасихме тука ние дружно с пожарната и те бяха удовлетворени “, описа Седефчев.
Сидер Седефчев
На място са били и хора от разнообразни екоорганизации. Според Сидер евакуацията е сложила селото в по-голяма заплаха.

„ Идва полицията, изтегля цялото село, валят от горната страна тия части, които могат да разпалят селото вероятно. И какво вършим? Нямаше нито един пожарникар в тоя миг, нито една пожарна. Те пристигнаха един час след евакуацията на селото, да речем “, описа мъжът, който отказал да се изтегля, макар че огънят стигнал съвсем до къщата му.

Загубите за природата са неизмерими. Пожарът е унищожил местообитанията на десетки типове. За възобновяване на някои от тях ще са нужни доста години. Бавноподнижните животни не са съумели да се спасят.

„ Загубите могат да се обмислен за горското стопанство като дървесина, като гора, само че другояче това е природа, която е скъпа и едва ли могат да се обмислен по този начин нещата “, разяснява Христо Пешев от Фонда за дивата флора и фауна.
Христо Пешев
Часове след потушаването на огъня тук-там в региона останаха да дежурят пожарникари.

-->

Междувременно пожарът край Сопот също беше сподавен изцяло, съобщи кореспондентът на bTV Райна Зайкова.

Изгорели са близо 1000 декара лозови насаждения и треви, които се намират на няколко метра от оградата на военния цех ВМЗ – Сопот.

Огънят избухна през вчерашния ден следобяд и битката с него продължи цяла нощ. Участваха шест пожарни екипа.

Разследващите ще откриват дали пожарът е породен от искра или тествания в завода.

„ Нормално е, когато има тествания, да се тормозим всички, само че всичко е следено. Вчера предпоставката беше вятърът “, сподели кметът на Сопот Диян Дойнов, само че добави, че няма визия „ от какво се е получила точната искра и пожар “.
Диян Дойнов
От завода настояват, че са взели всички защитни ограничения при изпитване на бойните оръжия.

„ Изпитва се наша подготвена продукция, с цел да може да бъде предоставена на клиента. Ние би трябвало да я окачествим. Вчера е имало две пожарни коли на нашия полигон “, изясни шефът на ВМЗ – Сопот Иван Гецов.

Лично кметът на село Певците Богдан Богданов се е притекъл на помощ и с техника е разорал необятни бразди, с цел да ограничи огъня.
Богдан Богданов
„ Действително се уплашихме – на огромен периметър гореше – 500 декара, целия масив. Пламъците стигаха на височина 3 – 4 метра “, описа той.

Огънят доближи на 200 метра от последните къщи на село Московец. Хората там са били подготвени за евакуация.

Изгорели са огромни лозови масиви.

„ Гледахме отдалече по какъв начин гори.... добре че пристигна пожарната, щяхме да изгорим “, описа локален гражданин.

Никой не е застраховал лозята за вреди от пожар.

От завода отхвърлиха да отговорят дали биха обезщетили притежателите на масиви, в случай че се потвърди, че виновността е тяхна. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР