Днес Северна Корея заяви, че новата ѝ подводница има способности

...
Днес Северна Корея заяви, че новата ѝ подводница има способности
Коментари Харесай

Северна Корея твърди, че най-новата ѝ подводница може да изстрелва ядрени оръжия, но има съмнения

Днес Северна Корея съобщи, че новата ѝ подводница има качества за нуклеарни офанзиви след години на разработка, предава „ Асошиейтед прес “. Лидерът на страната Ким Чен Ун разказа крайъгълния камък като решителен в напъните му да построи флот с нуклеарни оръжия , с цел да се опълчи на Съединените щати и техните азиатски съдружници.

Официалната централна новинарска организация на Северна Корея осведоми, че корабът, наименуван „ Hero Kim Kun Ok “ , е планиран да изстрелва тактически нуклеарни оръжия от под вода , само че не посочи броя на ракетите, които може да носи и да изстреля.

Южнокорейски чиновници бяха скептични, че подводницата ще работи, както е разказано от Северна Корея, и споделиха, че евентуално не е подготвена за оперативно дежурство. Все отново създаването на кораба акцентира по какъв начин Северът продължава евентуално да уголемява обсега на своя нуклеарен боеприпас със системи, които са по-трудни за разкриване авансово.

Въз основа на мненията на Ким Чен Ун и фотосите от севернокорейските държавни медии, евентуално подводницата е същата, която Ким инспектира през 2019 година, до момента в който беше в развой на създаване. По това време специалистите го оцениха като опит за превръщане на съществуваща подводница от клас Romeo .

Подводницата наподобява има минимум 10 изстрелващи тръби – четири от тях явно по-големи от останалите шест – които евентуално са проектирани за ракети. Анкит Панда, специалист от Фондацията Карнеги за интернационален мир, акцентира:

„ Тази подводница, въпреки и мощно модифицирана, е основана на руска технология от 1950 година и ще има присъщи ограничавания. Въпреки това, от позиция на усложняване на провокациите за ориентиране, пред които ще се изправят Съединени американски щати и техните съдружници, подводницата ще служи на задачите на Северна Корея . “

През последните години Северна Корея тества разнообразни ракети , предопределени да бъдат изстрелвани от подводници, защото преследваше способността си да прави нуклеарни удари от под вода . На доктрина подобен потенциал би укрепил възпиращото му средство, като обезпечи оцеляваща дарба за възмездие след вдишване на нуклеарна офанзива на сушата .

Подводниците с балистични ракети също биха добавили морска опасност към възходящата сбирка от оръжия с твърдо гориво на Севера, изстрелвани от сухопътни транспортни средства, предопределени да преодолеят противоракетната защита в Южна Корея и Япония .

Все отново ще отнеме доста време, запаси и софтуерни усъвършенствания на мощно глобената нация да построи флот от най-малко няколко подводници, които могат да се придвижват безшумно и да правят надеждни офанзиви, считат анализатори.

В свои речи на церемонията по стартирането на плавателния съд в сряда и ревизия на борда в четвъртък във военна корабостроителница, Ким изрази удовлетворение , че страната е придобила лична подводница за нуклеарни офанзиви, с цел да се опълчи на напредналите военноморски активи на Съединени американски щати, предава KCNA. През юли Съединени американски щати акостираха подводница с нуклеарни балистични ракети в Южна Корея за първи път от 80-те години на предишния век.

Ким акцентира, че страната също преследва подводница с нуклеарно задвижване и възнамерява да реконструира своите съществуващи подводници и надводни кораби, тъй че да могат да боравят с нуклеарни оръжия, описвайки построяването на войска с нуклеарни качества като „ незабавна задача “.

Армията на Южна Корея настоя, че Северна Корея преувеличава опциите на подводницата. Обединеният комитет на началник-щабовете на Юга сподели, че Северът е трябвало да усили размера на моста и други елементи на истинския транспортен съд, с цел да побере системи за изстрелване на ракети, само че външният тип на новата подводница допуска, че тя „ не може да се ръководи обикновено .

„ Има признаци на машинация или пресилване “ , се споделя в изказване на Обединения началник-щаб на въоръжените сили, без да се прецизира.

През последните седмици Ким наблягаше на нуждата от подсилване на флота на страната. Някои анализатори са на мнение, че фокусът може да се дължи на желанието за разширение на военното съдействие с Русия , което допуска опцията за комбинирани военни учения сред страните. Има също спекулации, че Ким се готви да посети Русия за среща с президента Владимир Путин , с цел да обсъдят продажбите на севернокорейско оръжие за попълване на съветските запаси, изтощени от войната против Украйна .

В подмяна на даването на Русия на артилерийски снаряди и други муниции, Северна Корея може да потърси по този начин нужната икономическа помощ , а също и съвременни оръжейни технологии, в това число тези, свързани с балистични ракетни системи, изстрелвани от подводници, междуконтинентални балистични ракети и военни шпионски спътници , настояват анализатори.

Но Русия – която постоянно е пазила деликатно своите най-важни оръжейни технологии, даже от основни съдружници като Китай – може да не желае да обменя огромни софтуерни прехвърляния със Северна Корея за това, което евентуално ще бъде лимитирани военни доставки, превозени по дребна железопътна връзка сред страните.

Подводниците с нуклеарно задвижване, които могат тихо да пътуват на дълги дистанции и да се приближават до вражеските крайбрежия, с цел да нанасят удари, са измежду дългия лист от усъвършенствани оръжейни системи, които Ким намерено преследва, до момента в който се пробва да построи нуклеарен боеприпас , който може да заплаши континенталната част на Съединени американски щати .

„ Но такива кораби ще бъдат значително неосъществими за Севера без външна помощ в близко бъдеще , посочи Панда. Той добави:

„ Руската помощ може да бъде много потребна тук, само че не е ясно дали Москва желае да показа тази сензитивна технология . “

Ким настоя, че подводницата , показана тази седмица, ще бъде също толкоз плашеща за враговете му, колкото нуклеарната подводница, която Северна Корея възнамерява да придобие в бъдеще. Ето част от изказването му:

„ Ядрената атакуваща подводница, от десетилетия знак на експанзия против нашата република, в този момент се трансформира в знак на нашата революционна мощ да всяваме боязън в сърцата на нашите презрени врагове . “

Преди това Северна Корея имаше единствено една подводница, за която се знаеше и е способна да изстреля ракета, само че този транспортен съд има една изстрелваща тръба и анализаторите го смятаха за тестова платформа.

Северна Корея има почти 70-90 дизелови подводници в една от най-големите подводни флотилии в света. Те обаче са най-вече остарели подводници, способни да изстрелват единствено торпеда и мини, само че не и ракети.

Ким Инае, представител на Министерството на обединяването на Южна Корея, което се занимава с междукорейските въпроси, съобщи по време на брифинг, че е „ тъпо “, че Северна Корея продължава да насочва лимитираните си запаси в създаването на оръжия, като в същото време подценява страданието на своя надълбоко обеднял народ . Тя не даде съответен отговор на въпрос дали Сеул счита, че Русия може да е предоставила софтуерна помощ на Севера с новата си подводница.

KCNA заяви, че спускането на подводницата е планувано за 75-ата годишнина от основаването на страната , която се навършва в събота и би трябвало да бъде маркирана с празненства, в това число паравоенен церемониал.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР