Днес се замислих над изборите, които правим. И над тези,

...
Днес се замислих над изборите, които правим. И над тези,
Коментари Харесай

Притча: Винаги имаш два избора

Днес се замислих над изборите, които вършим.

И над тези, които ни сервира животът и ние сме заставени да създадем.

Много постоянно в сложни обстановки си мислим, че нямаме никакъв избор... че решението е ясно.

Но не е по този начин. Никога. Нужно е само да погледнем от друга позиция нещата и всичко ще бъде наред.

Ето и днешната история, която избрахме за вас, с цел да ни подсети какъв брой е значимо да знаем, че постоянно имаме избор по какъв начин ще протече живота ни:

Джери беше управител в ресторант. Винаги в положително въодушевление. Винаги, когато някой го попиташе по какъв начин е, отговаряше: „ По-добре от това не може да бъде! “ Голяма част от личния състав напусна, когато той реши да си смени работата. И потеглиха с него… от ресторант в ресторант.

Защо? Защото Джери умееше да стимулира хората. Ако някой от сътрудниците му имаше неприятен ден, Джери постоянно беше до него, с цел да го успокои и да му покаже позитивната страна на обстановката. Забелязвайки това, станах любопитен.

Един ден отидох при него и го попитах: “Не разбирам, никой не може да бъде положителен целия ден, ти по какъв начин успяваш? “ Джери се усмихна и ми сподели: “Всяка заран се разсънвам и си споделям "днес имаш два избора – положително или неприятно въодушевление ". Винаги предпочитам положителното въодушевление. Всеки път, когато се случи нещо неприятно, си споделям "имаш два избора – да бъдеш жертва или да учиш от обстановката. " Винаги предпочитам това да изучавам.

Когато пристигна някой при мен и почне да ми се оплаква, имам два избора – да чувам недоволствата му или да му посочи позитивната страна на живота. Винаги предпочитам позитивната страна “.

„ Но това не е всякога по този начин елементарно “, споделих му аз. „ Напротив, елементарно е “, отвърна Джери – „ всичко в живота се върти към избора, всякога, когато решаваш нещо, всичко е въпрос на избор. Решаваш по какъв начин ще реагираш в дадена обстановка. Решаваш по какъв начин другите ще въздействат на твоето въодушевление. Избираш положително или неприятно въодушевление. Избираш по какъв начин ще ти протече животът. “



Няколко години по-късно чух, че Джери е направил нещо, което е неприемливо в неговата работа. Оставил е отворена задната врата на ресторанта. От там са влезнали няколко въоръжени мъже. Докато опитвал да отвори сейфа, ръцете му треперели и не успявал да улучи вярната композиция. Тогава един от мъжете се паникьосал и стрелял.

За благополучие, бързо разкрили Джери и го закарали в болничното заведение. След дълга и тежка интервенция, той постепенно се оправил. Видях го 6 месеца след случката. На въпроса по какъв начин е, той ми отговори: „ По-добре от това не може да бъде! Искаш ли да ми видиш белезите? “. Отказах, само че го попитах защо е мислил по време на обира.

„ Първото, което ми пристигна на мозъка е, че трябваше да заключа задната врата. След като ме гръмнаха, лежешком на земята си мислех, че имам два избора – да пребивавам или да умра. Реших да пребивавам. „ А не те ли беше боязън “, попитах го? - „ Лекарите бяха страхотни, от самото начало ми повтаряха, че всичко ще бъде наред.

Но като ме вкараха в колата за спешна помощ и като им видях лицата, тогава се уплаших. Прочетох в очите им: „ той е мъртъв “. Знаех, че е време за деяние. Там имаше една голяма здравна сестра, която от самото начало говореше с мен, с цел да ме държи в схващане. На въпроса към какво съм алергичен и́ споделих: „ Към патрони. “ Всички почнаха да се смеят. Тогава им споделих: „ Избирам да пребивавам, апелирам ви, третирайте ме като жив, не като мъртъв. “



Джери претърпя с помощта на доста положителни лекари, само че и поради невероятния си оптимизъм. От него научих, че всеки ден имаш избор – да се наслаждаваш на живота или да го мразиш.

Единственото нещо, което си е единствено твое и което никой не може да ти отнеме, е твоето въодушевление. И в случай че малко водиш сметка какво е то, всичко в живота е по-лесно.
 другарка жена вино Thinkstock
Още забавни истории, които да прочетете:
Притча за трите камъчета Притча за прошката Ако твоето предпочитание не се извършва, значи то още не е платено Притча за гнева Към злобата би трябвало да се отнасяме като към подарък
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР