Днес се сбогуваме с една пълноценна личност, каквато беше акад.

...
Днес се сбогуваме с една пълноценна личност, каквато беше акад.
Коментари Харесай

България изпрати академик Светлин Русев

" Днес се сбогуваме с една пълноценна персона, каквато беше акад. Светлин Русев. Той е един от хората, които подписаха новата демократична Конституцията на България ". Това сподели някогашният длъжностен министър председател Георги Близнашки, който пристигна в Националната изложба „ Квадрат 500 “, с цел да си вземе последно довиждане с българския създател, съобщи БГНЕС.
„ Заслугите му към българската просвета през последния половин век са големи и загубата му скоро ще се почувства. Важно е да се гордеем с делото, което ни остави. Той беше жител, който самоуверено се изправи против управляващите когато трябваше да се защитят елементарните хора. Безспорно е един от гениите на България и да се надяваме, че името му ще се резервира чисто “, сподели Близнашки.
Макар и той да е възприеман като противоречива персона това не възпря стотици другари, близки, създатели и политици да дойдат и да му отдадат своята респект.
„ Изпращаме един огромен и популярен художник. В последните 15 години той беше постоянно до мен и ми беше другар, доколкото огромният художник може да бъде другар на по-малкия. Той е популярен човек. Той приемаше хората по гений и можене. С неговата гибел изпращаме цяла една ера. Надявам се времето да изхвърли помията, която се лее и да подрежда ценностната система на българина по един верен метод “, съобщи ръководителят на парламентарната комисия по просвета Вежди Рашидов. Той добави, че дружно с него са създали Националната изложба „ Квадрат 500 “ и че негова заслуга е подреждането ѝ. По думите на Рашидов различен е нямало да се оправи, тъй като Русев е познавал радикално всички създатели.

Да отдаде последна респект, бе пристигнал и президентът Георги Първанов. „ Имах достойнството да поддържам връзка със Светлин Русев. Той имаше позиция по всички настоящи и значими въпроси в България. С него си отива една ера. И върху това си коства да се замислим какво идва след нея, разяснява Първанов.
Евгения Живкова, която също е на поклонението описа, че познава акад. Светлин Русев от напълно дребна и постоянно му се е възхищавала. „ Сбогуваме се с един популярен български художник, който остави огромна дълбока диря в българската просвета и в българската живопис. Той беше доста непосредствен с моята майка. Аз го познавам от доста дребна и одобрявам неговото творчество. Той помагаше на младите създатели “, показа Живкова.
„ Самият Светлин е вечен в смисъл, че той се е поучил и е почерпил сили от предишното, творил е и е съдействал в сегашното и е оставил за бъдещето. Хората не са тленни, те са това, което имат в главата си и в душата си “, сподели приятелят на художника Джордж Марк Рейнолд.
Светлин Русев умря в дома си на 26 май. Той е един от най-изявените български създатели на XX и XXI в. Роден е на 14 юни 1933 година в плевенското село Върбица. Завършва живопис в ВИИИ „ Н. Павлович “ през 1959 година при проф. Дечко Узунов. От 1973 до 1985 година е ръководител на Съюза на българските художници, а през 1985 година става шеф на Националната художествена изложба.

Русев работи като живописец и монументалист. От 1961 година взе участие в общи изложения и в представителни изложения на българското изобразително изкуство в чужбина. Той е притежател на редица оценки и награди. Правил е голям брой изложения у нас и в чужбина. Негови произведения са изложени в Национална художествена изложба в София и са част от доста художествени галерии и частни сбирки у нас и в чужбина. Светлин Русев е бил два пъти депутат от Българска социалистическа партия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР