Днес се решава кой да бъде главен прокурор, а не

...
Днес се решава кой да бъде главен прокурор, а не
Коментари Харесай

Юристи коментираха дали може да се тръгне към импийчмънт на Радев заради Иван Гешев

Днес се взема решение кой да бъде основен прокурор, а не новият Сотир Цацаров. Подобно съпоставяне демонстрира, че институциите се разрушават. Видяхме персонални обиди и разногласия. Това са недостойни неща. Аз не съм сюрпризирана от повторния избор на Иван Гешев. Това сподели някогашният правосъден министър Зинаида Златанова в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

„ Въпреки, че се наследяват постове, огромният проблем остава неуреден. Процедурата оттук насетне е следната: Конституцията планува президентът да издаде декрет, даже да не е удовлетворен от избора. Той може да сезира Конституционния съд с искане за пояснение на оня текст от Конституцията за назначението на тримата висши магистрати. Това разяснява преподавателят по конституционно право доцент Атанас Славов.

Висш съдебен съвет преизбра Иван Гешев за нов основен прокурор

Той уточни, че предходните процедури за избор на основен прокурор са стартирали при други закони.

„ Проведената правосъдна промяна в този момент дава тези неприятни плодове. Текстовете в законите се пишат на коляно от хора, които не са наясно с съществени правила на правото “, добави Златанова.

„ Когато има една законова неизясненост, това би обезсмислило ролята на президента “, съобщи Славов. Конституцията не планува обстановка с един претендент и избора му за основен прокурор.

На въпрос има ли вид, в случай че президентът не подпише указа за Гешев, да се стартира процедура по импийчмънт, доцент Атанас Славов разяснява по този начин: „ Такава догадка има единствено при нарушение на Конституцията или държавна измяна ит страна на президента “, изясни Славов. „ От друга страна една институция не трябва да блокира функционалностите на друга институция. Той може да забави указа си до януари. Подобен метод, обаче би означавал той да поеме отговорността и би отворило нов прозорец за промени в Конституцията. Той има мощни козове и е значимо по какъв начин ще ги изиграе “.

Иван Гешев: Политическият напън е забележим

„ Президентът зае почтена позиция и беше добре да се вслушаме в причините му. Не е изключено да се стигне до конституционни промени. Президентът извънредно умно не разиска персоналните качества на Иван Гешев. Той приказва извънредно институционално за самата процедура “, посочи Златанова.

Славов добави, че е неприемливо за претендент за основен прокурор непосредствено да нападна цивилен организации. „ В рамките на процедурата той нападна самостоятелната адвокатура. Лично се усещам обиден. Затова не мисля, че Гешев има качествата за основен прокурор “.

„ Всичко е толкоз изродено. Съдебните институции би трябвало да има доверието на българските жители, а не на Бойко Борисов. Трудното за Гешев стартира занапред. Пожелавам му да излезе от този мандат с чест. Всеки ден ще би трябвало да се потвърждава пред обществото “, сподели още някогашният правосъден министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР