Днес се проведе редовното заседание на Министерския съвет. Ето какви решения

...
Днес се проведе редовното заседание на Министерския съвет.
Ето какви решения
Коментари Харесай

Ето какви решения взе Министерският съвет днес

Днес се организира постоянното съвещание на Министерския съвет.

Ето какви решения бяха взети на него:

Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по Конституционно дело №1 за 2022

Правителството утвърди мнение на Министерския съвет по Конституционно дело №1 за 2022 година по отношение на настояването на пленума на Върховния административен съд за предоставяне на наложително пояснение на член 4, алинея 1, член 119, алинея 2, член 120, алинея 1 и член 125 от Конституцията на Република България по следното запитване: „ Изисква ли правилото на правовата страна, закрепен в член 4, алинея 1 от Конституцията, всички разногласия за законността на актовете и дейностите на административните органи да бъдат подведомствени на административните съдилища, включващи Върховния административен съд, очакван в член 119, алинея 1 и член 125 от Конституцията, и профилираните административни съдилища, основани по силата на член 119, алинея 2 от Конституцията? “ В мнението на Министерски съвет не се споделя нуждата от предоставяне на наложително пояснение на член 4, алинея 1, член 119, алинея 2, член 120, алинея 1 и член 125 от Конституцията на Република България по направеното тълкувателно запитване и в посочения от вносителя смисъл, като в поддръжка на това схващане са изложени съответни причини.

Вицепремиерът Калина Константинова е избрана за ръководител на Централната комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните

Правителството одобри решение, с което дефинира вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова за ръководител на Централната комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните към Министерския съвет. Централната комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните към Министерския съвет е основана с член 4, алинея 1 от Закона за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните. 

Приет е Отчетът и Годишният проект за развиването на осведомителните запаси в администрацията и Единната електронна съобщителна мрежа

Правителството одобри Отчета за положението и Годишния проект за развиването и обновяването на осведомителните запаси в администрацията и осведомителните запаси на Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация и за потребностите на националната сигурност, направени от Министерството на електронното ръководство. Отчетът и Планът включват данни за хардуерните устройства, софтуера и осведомителните системи в администрациите; софтуерните лицензи; хоризонталните и централизираните системи на електронното управление; регистрите в администрациите; споделената комуникационно-информационна инфраструктура за потребностите на електронното управление; електронните административни услуги. В Отчета са прегледани също и положението на мрежовата и осведомителната сигурност, както и наличният човешки запас, като съществени фактори за развиване на политиките за електронното ръководство и повишение на доверието към предоставяните електронни административни услуги (ЕАУ). Наличието на обезпеченост на администрациите с осведомителни, човешки и финансови запаси е значимо изискване за ефикасното действие на електронното ръководство.

Продължава повишението на използваемостта на хоризонталните и централизирани системи на електронното ръководство. Особено характерен растеж бележи Единният портал за достъп до електронни административни услуги (ЕПДЕАУ), в който през 2021 година са осъществени 462 нови електронни административни услуги за централизирано заявяване - над 8 пъти повече спрямо 2020 година В Годишния проект за развиване и възобновяване на осведомителните запаси в администрацията и осведомителните запаси на Единната електронна съобщителна мрежа на държавната администрация и за потребностите на националната сигурност са набелязани ограниченията, които следва да бъдат подхванати през 2022 година за развиването на осведомителните запаси в администрацията.

Правителството утвърди програмата за съдействие с Румъния, 8 български области с достъп до над 207 млн. евро за развиване

Министерският съвет утвърди плана на Програмата за трансгранично съдействие Интеррег VI-А Румъния - България 2021-2027 година Общият бюджет е в размер на 207, 5 млн. евро. От тях 163, 5 милиона са дават от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР). Програмата ще финансира взаимни планове в границите на четири целта: „ Добре обвързван район “, „ По-зелен район “, „ По-образован район “ и Интегрирано териториално развиване. Програмната територия на Интеррег VI-А Румъния - България 2021 -2027 обгръща осем български области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и Добрич. От румънска страна в обсега й са седем румънски района - Констанца, Кълъраш, Гюргево, Телеорман, Дол, Мехединци и Олт. Бенефициенти могат да бъдат национални, районни и локални управляващи, университети, проучвателен центрове, асоциации, неправителствени организации, цивилен обединявания и мрежи, и други. Основната цел на програмата е да подсигурява устойчивия и новаторски напредък на районите, в сходство с новата политика на доближаване на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година Поставените цели са в сходство с европейската визия за стабилно развиване при провеждането на районна политика, в това число Териториалния дневен ред 2030, Европейския зелен пакт и други Предстои програмата да бъде изпратена за утвърждение от Европейската комисия.

Одобрени са наличието и уговорките за присъединяване на България в стратегия „ Интеррег VI-А ИПП България - Северна Македония 2021-2027 “

Със свое решение Министерският съвет изрази единодушие със наличието на стратегия „ Интеррег VI-A ИПП България - Северна Македония 2021-2027 “ и утвърди уговорките на страната ни като държава-участник в нея. С показателен бюджет от 31 152 400 евро програмата ще финансира планове, ориентирани към постигането на три характерни цели, обособени в три целта. По първия ще се извършват ограничения за възстановяване на отбраната и опазването на природата, биологичното многообразие и екологосъобразната инфраструктура, в това число в градските региони, и понижаване на всички форми на замърсяване. Програмата ще поддържа вложения в построяването на зелени площи или тяхното развиване в градски и крайградски региони, устойчиви градски дренажни системи, натурализирани водоеми за поройни дъждове, зони за биозадържане; поддръжка за взаимни тактики и проекти за деяние за създаване на нови принадлежности, както и за трансфер на решения сред съответните заинтригувани страни и други.

Вторият приоритет е ориентиран към възстановяване на свързаността. Предвидените за него средства ще бъдат вложени целево в стратегическия план за нов граничен контролно-пропускателен пункт сред Струмяни и Берово на границата сред България и Република Северна Македония. Чрез осъществяването на ограничения по третия приоритет се цели поощряване на интегрираното обществено, икономическо и екологично развиване, разпространение на културното завещание и повишение на сигурността в региони, разнообразни от градските. Инвестициите тук ще бъдат ориентирани към поддръжката на дребни и междинни предприятия и тяхната софтуерна рационализация, създаване на ефикасен развой по създаване на артикули, възстановяване на подвижността, създаване на интегрирани районни туристически артикули и други.

В обсега на програмата са включени областите Благоевград и Кюстендил в България и Североизточния, Източния и Югоизточния райони на Република Северна Македония, в които живеят общо близо 950 хиляди души. Бенефициенти ще могат да бъдат гражданското общество, микро-, дребни и междинни предприятия, локални управляващи и районни структури на централната администрация, неправителствени организации, университетски, научни и обществени институции. Предстои програмата да бъде показана в Европейската комисия.

Правителството утвърди присъединяване на България в Програмата за междурегионално съдействие ЕСПОН 2030

Министерският съвет утвърди плана на Програмата за междурегионално съдействие ЕСПОН 2030 с общ бюджет за интервала от 60 млн. евро. От тях 48 млн. евро са от Европейския фонд за районно развиване, а останалите се обезпечават от страните като национално съфинансиране. Малко над 311 хиляди евро е националният принос, който би трябвало да обезпечи България. Предстои програмата да бъде импортирана и в Европейската комисия. ЕСПОН 2030 обгръща всички 27 страни - членки на Европейския съюз, както и Норвегия, Швейцария, Исландия и Лихтенщайн като страни-партньори. Тя подкрепя използването и успеваемостта на политиката на доближаване на Европейски Съюз, създаването и провеждането на други секторни политики и стратегии, финансирани от европейските структурни и капиталови фондове и националните и районни политики за развиване. Резултатите от програмата се употребяват при подготовката на стратегиите за териториално развиване и обмисляне, в това число и на тези за трансгранично, транснационално и междурегионално съдействие. Изследванията и дейностите по програмата поддържат процесите по провеждането на Европейската зелена договорка, Справедливия преход, Плана за възобновяване на Европейски Съюз от Коронавирус рецесията и Териториалната стратегия на Европейски Съюз до 2030 година Дирекция „ Управление на териториалното съдействие ” към Министерството на районното развиване и благоустройството ще продължи да извършва функционалностите на Национален орган във връзка с програмата.

Правителството дефинира министъра на стопанската система да упражнява правата на страната в капитала на търговски сдружения

Правителството дефинира министърът на стопанската система и промишлеността за органа, който да упражнява правата на страната в капитала на търговски сдружения. Разпореждането е по отношение на разделянето на Министерството на стопанската система на Министерство на стопанската система и промишлеността и Министерство на нововъведенията и растежа. С оглед новата конструкция на Министерския съвет се постанова да бъде изменен органът, който да упражнява правата на страната в капитала на търговски сдружения от системата на преобразуваното Министерство на стопанската система, като тези права към този момент ще се упражняват от министъра на стопанската система и промишлеността.

Икономическият и обществен съвет ще прави разбор на настоящото положение на работните заплати в България

Правителството одобри предложение до Икономическия и обществен съвет за създаване на мнение по обсега и адекватността на Кодекса за обществена поддръжка и подготовка на разбор на тематика „ Анализ на настоящото положение на работните заплати в България - заключения и рекомендации. “ Изготвените мнение и разбор ще подкрепят Министерството на труда и обществената политика в реализирането на съответните обществени политики, съгласувани в Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервала 2021 - 2025г.

Правителството даде единодушие за освобождение на генералния консул на България във Франкфурт на Майн, Германия

Министерският съвет на Република България даде единодушие за освобождение на госпожа Антоанета Байчева от длъжността на общоприет консул на Република България във Франкфурт на Майн, Федерална република Германия, с консулски окръг, обхващащ провинциите Хесен, Райнланд - Пфалц, Саарланд и Северен Рейн - Вестфалия. Освобождаването е заради персонални аргументи.

България ще даде филантропична помощ за Афганистан и Йемен

България ще даде филантропична помощ за посрещане на филантропичните провокации в Афганистан и Йемен, реши държавното управление на днешното си съвещание. Финансирането ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за развиване и филантропична помощ. Одобрената помощ е в сходство с целите на Средносрочната стратегия за помощ за развиване и за филантропична помощ на Република България за интервала 2020-2024 година и с географските цели на България по филантропичните въпроси за 2022 година Хуманитарната помощ за Афганистан, на обща стойност 136 908 лв., ще бъде разпределена към Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) за използване на Всеобхватната рамка за отговор на бежанската рецесия в Афганистан (97 792 лева) и към Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) за реализиране на планове и действия в страната (39 116 лева). Хуманитарната помощ за Йемен, в размер на 97 792 лв., ще бъде ориентирана за осъществяване към Световната продоволствена стратегия. Предоставената от България филантропична помощ ще способства за покриване на неотложните потребности на хиляди хора. Страната ни продължава да бъде част от напъните на Европейски Съюз и на интернационалната общественост за посрещане на най-острите филантропични провокации и за облекчение на страданията на хората с филантропични потребности. 

Правителството одобри Разпореждане за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата на държавните предприятия

Министерският съвет одобри Разпореждане за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата за финансовата 2021 година от държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. Размерът на отчисленията от облагата, надлежно дял, е в сходство с настоящите потребности на бюджета, провокирани от усложнената интернационална обстановка. От обсега на Разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се регистрира тяхната специфичност и изключителната им взаимозависимост от стеснен брой източници на финансиране. Не са обхванати и сдруженията от бранш „ Водоснабдяване и канализация “, заради осъществяване на предварителни условия във водния бранш за асимилиране на средствата от европейските фондове за програмния интервал 2014 - 2020 година.

Публичните сдружения, според член 110 от Закона за общественото предложение на скъпи бумаги (ЗППЦК), следва в период до 15 декември 2022 година да разпределят промеждутъчен 6-месечен дял в размер не по-малко от 50 на 100 от облагата, според финансов доклад за първото полугодие на 2022 година, при изискванията на член 115в от ЗППЦК. Разпореждането е в сходство с член 14, т. 3 от Закона за обществените предприятия и с него се обезпечават условия за осъществяване на приходната част на държавния бюджет за 2022 година в частта на неданъчните доходи от дивиденти.

Кабинетът отпусна 1,5 млн. лева за проби на дарена кръв

Правителството отпусна 1,5 млн. лева, с които дарената кръв ще бъде проверявана за инфекции. През тази година ще бъдат осъществени 40 000 теста и информацията ще бъде отразена в базата данни на кръводарителите в нашата страна. Дейността е в границите на Националната научна стратегия „ Създаване на база данни на кръводарителите в Република България за маркери на трансмисивни инфекции “. Тя се извършва от 2020 година до края на 2022 година с общ бюджет от 4,5 млн. лева Основната цел на програмата е събиране и обобщаване на информация за инфекциите измежду кръвните донори в България. Хепатитните вируси В, С и вирусът на добития имунен недостиг (ХИВ) имат способността да провокират в редица случаи хронични болести с тежки затруднения. Систематизирането на информацията ще обезпечи опция на учените да я проучват и употребяват за разнообразни научни цели.

До момента са направени 80 000 проучвания на донорска кръв по молекулярния способ NAT. Установено е съществуването на към 2-3% инфектирани кръвни съставки, които не могат да бъдат открити с рутинните проби, употребявани преди въвеждането на този способ. Отпуснатите през днешния ден средства са в границите на разчетените в централния бюджет.

Кабинетът утвърди 600 000 лева за старта на научна стратегия за математици

С 600 000 лева ще стартира осъществяването на националната научна стратегия „ Повишаване на изследователския потенциал в региона на математическите науки (ПИКОМ) “. Средствата бяха утвърдени през днешния ден от Министерския съвет. С тях ще се поддържа политиката за еднакъв достъп до качествено виеше обучение, развиване на научния капацитет и създаване на устойчива връзка образование-наука-бизнес. Научната стратегия ПИКОМ ще се извършва до 2025 година, като заложеният й общ бюджет е 2 млн. лева В нея могат да се включат всички научни организации и упълномощени висши учебни заведения с над 20% принос към научната продукция на България в математическите науки през последните пет години. В рамките на три години ще се основават и употребяват споделени запаси, като по този метод ще се увеличи научният потенциал на страната. Ще се организират профилирани курсове за магистри и докторанти и ще се обезпечи кариерно развиване в региона на математическите науки. Ще се подтиква и партньорство сред Българска академия на науките и Факултета по математика и информатика на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Още 10 млн. лв. за ремонт на студентски общежития

Кабинетът утвърди спомагателни 10 млн. лв. за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития. Средствата се отпускат по бюджета` на Министерството на образованието и науката за 2022 година През месец септември 2020 година държавното управление даде 66 млн. лв. за ремонта на студентски общежития. През 2020 година за задачата бяха усвоени 700 000 лева, а през 2021 година -26 152 209 лв.. С ремонтите ще бъдат усъвършенствани социално-битовите условия на студентите - ще се влага в енергийната успеваемост на постройките и ще се обезпечи модерна среда за подготовка. Това ще усъвършенства качеството на висшето обучение и ще подтиква интереса на студентите към образованието.

Отпускат се 11 082 лв. за рехабилитация на военноинвалиди

Правителството утвърди спомагателен трансфер в размер на 11 082 лева по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година. Със средствата ще се разплатят осъществени разноски за престой и прилагане на действия и услуги в базите на „ Профилактика, рехабилитация и отдих “ ЕАД от правоимащи лица по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Одобряват се спомагателни средства за непредвидени или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разходи/трансфери от запаса по член 1, алинея 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия. С Постановлението се утвърждават 14 674 888 лв. за осъществяване на действия за понижаване на риска от бедствия, възобновяване на непредвидени разноски за осъществяване на избавителни и аварийно-възстановителни работи, превъзмогване на последствията от бедствия. Сумата се обезпечава от запаса за непредвидени и неотложни разноски по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

Правителството се разпореди с парцели

Правителството одобри решение за даване на три броя имоти-публична държавна благосъстоятелност, представляващи част от язовир „ Кирянов мочур “, за ръководство, на Държавно дружество „ Управление и стопанисване на язовири " (ДПУСЯ). Това решение ще докара до обезпечаване на оперативната надеждност на язовира, във връзка с салдото на водните запаси и на адекватността на оборудването. С друго решение на държавното управление община Малко Търново получава собствеността върху парцели - частна държавна благосъстоятелност в с. Звездец. Те съставляват 15 жилището, ситуирани на първите етажи във военни блокове № 11 и 12 в кв. 19, № 13 в кв. 18 и № 14, 15 и 16 в кв. 17 по проекта на с. Звездец, дружно с прилежащите им изби, тавански пространства и идеални елементи от общите елементи от постройките. Община Малко Търново ще ги употребява за обществени действия, свързани с настаняване на картотекирани жители с открити жилищни потребности. Имотите, ръководени все още от регионалния шеф на Бургас, са с отпаднала нужда за регионалната администрация и Министерството на защитата.

Правителството дава на община Русе правото на благосъстоятелност върху парцел - частна държавна благосъстоятелност. Двуетажната постройка с повърхност от 213 кв. м. се намира в Русе на ул. „ Рига “ №1. Имотът е нужен за потребностите на Средно учебно заведение с преподаване на немски език (СУПНЕ) „ Фридрих Шилер “, за разширение на образователната база. След преустрояване и ремонт постройката ще обезпечи естественото протичане на образователния развой, като учениците могат да преминат от двусменен към едносменен режим на образование.

С решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност, за създаване на обект „ Модернизация на железопътен сектор гара София - гара Волуяк “, част от план „ Развитие на железопътен възел София “ от планов км 1+061 до планов км 8+409 “. Имотите се намират в землището на село Волуяк и в софийските региони „ Надежда “, „ Връбница “ и „ Люлин “. Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица на засегнатите парцели, се обезпечават според Споразумение INEA/CEF/TRAN/M2014/1048666 по линия на Механизма за свързване на Европа - бранш „ Транспорт “. Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

За ратификация е препоръчана спогодба за използване на ограничения, свързани с данъчните спогодби, за попречване свиването на данъчната основа и прехвърлянето на облаги

Министерският съвет утвърди и предложи на Народното събрание да ратифицира със закон подписаната на 7 юни 2017 година Многостранна спогодба за използване на ограничения, свързани с данъчните спогодби, за попречване свиването на данъчната основа и прехвърлянето на облаги („ Конвенцията “) и окончателния лист с запаси и уведомления на Република България, направен по пример на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Ратифицирането на Конвенцията е една от стъпките в процеса за подготовка за участие на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Конвенцията по своята същина е интернационален контракт, чиято съществена цел е едновременното изменение на повече от 2 800 данъчни спогодби, подписани сред юрисдикции от целия свят. Тя заменя процеса на двустранно предоговаряне на съществуващите спогодби сред обособените юрисдикции и разрешава посредством присъединението към нея да се трансформират, заменят или прибавят разпореждания към спогодбите, попадащи в нейния обсег. По този метод доста се форсира и улеснява ефикасното използване на достиженията на Плана BEPS по отношение на използване на ограничения против свиването на данъчната основа и прехвърлянето на облаги сред всички страни и юрисдикции, включили се към Конвенцията.

Основната цел на ограниченията е да отстраняват злоупотребите с данъчни спогодби, да подобрят процедурата за разрешаване на разногласия и да осъвременят мрежата от данъчни спогодби. Приетите от Република България разпореждания от Конвенцията са ориентирани точно в тази посока - противопоставяне на непозволеното прилагане на данъчни облекчения, като в това време се актуализира наредбата по отношение на процедурата за взаимно съглашение в сходство с минималния стандарт, заложен в Мярка 14 („ Създаване на по-ефективен механизъм за разрешаване на разногласия “) от Плана BEPS, което подсигурява на данъкоплатците правилно използване на облекченията, планувани в данъчните спогодби, и отбрана от двойно данъчно облагане.

С утвърждението и влизането в действие на Конвенцията Република България ще извърши уговорката си по отношение на участието в Приобщаващата рамка на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за основаване на действителни предпоставки за по-ефективна битка против трансграничното укриване на налози, реализирано посредством потреблението на разнообразни форми на нападателно данъчно обмисляне, а по този начин също ще може да приведе, обхванатите данъчни спогодби, в сходство с минималните стандарти по Плана BEPS.

Одобрена е стратегия за съдействие с Полша в региона на културата, образованието и спорта

Министерският съвет одобри решение, с което утвърди плана на Програма за съдействие сред държавното управление на Република България и държавното управление на Република Полша в региона на културата, образованието и спорта за интервала 2022 година - 2025 година Материалите бяха взаимно импортирани за разглеждане на съвещанието на Министерския съвет от Министерство на културата, Министерство на образованието и науката и Министерство на младежта и спорта.

Проектът на стратегия удовлетворява взаимните ползи на двете страни и съдържа нужните текстове за развиване на действително вероятните взаимоотношения сред Република България и Република Полша в региона на културата, образованието и спорта, като съдържа и раздел, обвързван с радиото и малкия екран.

В региона на културата програмата регламентира опциите за съдействие в областта на театралните и образните изкуства, музеите, библиотечното дело, превода, филмовото изкуство, фолклора. В плана на програмата се прецизират уговорките на двете страни по опазването на културното завещание и реставрацията на културни полезности, подчертава се върху директното съдействие сред съответните институции за попречване на противозаконния импорт, експорт и прекачване на собствеността на културни полезности.

С програмата се предизвиква съдействието сред двете страни и в региона на образованието посредством продан на информация по отношение на просветителните системи, техните проекти за развиване и насоки за промени, предизвиква се съдействието сред учебните заведения, образователни заведения и други просветителни институции на двете страни, включително и в подтекста на новите стратегии на Европейския съюз в региона на образованието, образованието, младежта и спорта.

В региона на спорта програмата планува продан на информация и опит в региона на физическата интензивност, физическото образование, спорта и антидопинга. Раздел „ Радио и телевизия “ регламентира насърчаването на разпространяването от публичните малките екрани и радиостанции на стратегии от друг род, както и поддръжката за съдействието на публичните радио - и телевизионни оператори при осъществяването на планове в границите на интернационалните медийни организации. 

Правителството утвърди присъединението на България към Програма LEED на Организацията за икономическо съдействие и развиване

Правителството утвърди присъединението на Република България към Програмата за локално икономическо развиване и претовареност (LEED) на Организацията за икономическо съдействие и развиване. Програмата LEED ще способства за основаването на повече и по-качествени работни места посредством по-ефективно използване на политики, новаторски практики, по-силен потенциал и интегрирани тактики за локална претовареност и икономическо развиване. Програмата има за цел да усъвършенства успеваемостта на обществените политики на локално равнище посредством събиране и разбор на съпоставителни данни и оценка на положителни практики, да насърчи нововъведенията и да построи потенциал за основаване, използване и оценка на тактиките за локално икономическо развиване и претовареност. Като член на Програмата LEED и като Асоцииран член в Управляващия комитет на Програмата се чака България да показва политически нововъведения в областите, свързани с локално икономическо развиване и претовареност и потенциал и подготвеност интензивно да взе участие в дейностите на Програмата.

Одобрена е позицията на страната ни по дело С-820/21 на Съда на Европейския съюз

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на Република България по дело С-820/21 на Съда на Европейския съюз (СЕС), формирано по преюдициално питане, отправено от Административен съд София-град, по висящо пред него адм. дело № 2001/2020 година, по тъжба на Винал “ АД. Жалбата е против Решение № Р-142/32-45441/11.02.2020 година на шефа на Агенция „ Митници “, с което на съображение член 53, алинея 2, т. 1, по отношение на член 47, алинея 1, т. 5 от Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС), е лишен лиценз № 128 за ръководство на данъчен склад за произвеждане и депозиране на акцизни артикули, публикуван на сдружението, и на съображение член 53, алинея 1, т. 3 от ЗАДС е прекъснато действието на лиценза. С това решение държавното управление дава и единодушие за встъпване в производството. Предмет на преюдициалното питане е пояснение на наредбите на Директива 2008/118/ЕО на Съвета от 16 декември 2008 година по отношение на общия режим на облагане с данък и за анулация на Директива 92/12/ЕИО. Конституирането на Република България като страна в производството по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съд на Европейския съюз предвид на идентичното и тъкмо използване на правото на Европейския съюз.

Одобрени са резултатите от изключителна неофициална видеоконферентна среща на министрите на земеделието на страните членки на Европейски Съюз

Правителството утвърди отчета на Република България от изключителна неофициална видеоконферентна среща на министрите на земеделието на страните членки на Европейския съюз, извършена на 2 март 2022 година Темата на изключителната видеоконференция бяха евентуалните последствия от спора Русия - Украйна върху секторите на селското стопанство и хранително- вкусовата индустрия. Всички страни членки подчертаха какъв брой е значимо гарантирането на продоволствената сигурност, застраховане действието на вътрешния пазар и на свободното придвижване на артикули в Европейски Съюз, както и предприемането на взаимни ограничения за справяне с отрицателните резултати от актуалната обстановка. Няколко страни членки желаеха да се вкарат разнообразни изключителни пазарни ограничения, включително и запаса за рецесии.

Република България съобщи, че войната в Украйна, в комбиниране с устойчивата наклонност за опазване на относително високи равнища на индустриалните разноски, слага съществени провокации пред българското земеделие и риболовство. За превъзмогването им ще са нужни незабавни, решителни и координирани дейности на равнище Европейски Съюз. Страната ни поддържа апела на Председателството за нуждата да се разпознават и задействат, където е оправдано, регулаторни лостове в Общата селскостопанска политика и други политики на Европейски Съюз, с цел да се усили европейският индустриален потенциал за селскостопански артикули и да се подсигурява нашият снабдителен суверенитет. Изтъкна, че е належащо Европейската комисия и страните членки да положат оптимални старания за попречване на далавера със селскостопански артикули, храни, торове и препарати, която е присъща в изискванията на война.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициалната среща на министрите на туризма на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване в неофициалната среща на министрите на туризма на Европейски Съюз, извършена в интервала 17-18 март 2022 година в гр. Дижон, Франция, в границите на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Дискусията на министрите на туризма се концентрира върху тематиките „ Туризмът за европейците в Европа “ и „ Да превърнем Европа във водеща международна дестинация за резистентен туризъм “. Република България изрази своята цялостна поддръжка за превръщането на Европа във водеща световна дестинация за резистентен туризъм. Страната ни ще предизвиква създаването на нови хрумвания и политики, интегриращи новаторски решения в бранша и допринасящи за по-голяма успеваемост на икономическите процеси в туризма. Ефективният преход на бранша към по-безопасна, устойчива, съвременна и цифрова среда е идея, която България възприема изцяло и ще развива политиките си в тази тенденция.

Някои страни членки означиха, че към момента огромна част от туристическите услуги и артикули не са цифровизирани. Голяма част от делегациите се стопираха на нуждата да се поддържат дребните и междинните предприятия в бранша, като извънредно значим съставен елемент от неговата конкурентоспособност. Те показаха, че бъдещето на бранша на европейско ниво е обвързвано с укрепването и даването на пълноценно образование на човешките запаси. Участниците показаха единомислещо мнение, че развиването на туризма следва да се реализира, като се поставя нужната грижа за опазването на околната среда и на обектите на културното завещание в Европа.

Правителството утвърди резултатите и взетите решения на постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди отчета на Република България от постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 21 март 2022 година По отношение на одобряването на Стратегическите проекти по Общата селскостопанска политика (ОСП) голям брой страни, в това число България, обърнаха внимание на значимостта Стратегическите проекти да бъдат утвърдени навреме, тъй че да може да се одобри националното законодателство, а фермерите да бъдат осведомени по отношение на разпоредбите и да могат да възнамеряват своята индустриална активност през 2023 година Страната ни показа, че разчита на декларираната от Комисията еластичност във връзка с процедурата, с оглед нуждата земеделските производители да вземат решения по отношение на своята сеитба най-късно при започване на есента, с цел да могат да се съобразят с условията на новите принадлежности на ОСП.

По въпроса за Състояние на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на нашествието в Украйна и въз основа на показаните от Комисията набор от оферти за предприемане на незабавни ограничения за противопоставяне, всички страни членки демонстрираха своя ангажимент за въвеждане на ефикасни решения в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект, както и за поддръжка на селскостопанския бранш на Украйна, като подчертаваха, че спорът в Украйна има съществени последици върху продоволствената сигурност, изключително във връзка с фуражите, само че и във връзка с износа за страните в спора. Мнозинството страни членки желаеха да се резервира общият пазар и да не се позволява ограничение на свободното придвижване на артикули в Европейския съюз. Република България приветства своевременното Предложение за Делегиран Регламент за даване на изключителна помощ за пригаждане на производителите в селскостопанския бранш. Страната ни поддържа ограничения като завишаване на предплатените заплащания и дерогациите, свързани с изискванията за използването на зелените директни заплащания (площите под угар) за година на заявяване - 2022 година Република България приветства включването на секторите „ Земеделие ”, „ Рибарство ” и „ Аквакултури ” във Временната рамка за държавни помощи, с ограничения за обезпечаване на ликвидност, сходни на тези във краткотрайната Ковид рамка.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси ” през март

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси ” (СОВ), което се организира на 22 март 2022 година в Брюксел. България бе показана от заместник-министъра на външните работи Васил Георгиев. Министрите приготвиха съвещанието на Европейски съвет на 24-25 март 2022 година в Брюксел, като обмениха отзиви по плана на изводи. Съвет „ Общи въпроси ” утвърди непълен общ метод по плана на Регламент по отношение на статута и финансирането на европейските политически партии и европейските политически фондации. Министрите продължиха полемиката по отношение на Конференцията за бъдещето на Европа с фокус върху подготовката на нейния финален стадий. В дневния ред бе включена и тематиката Европейски учебен срок с оглед и на подготовката на постоянното съвещание на Европейския съвет на 24-25 март 2022 година, с което завършва първият стадий от семестъра. Одобрени са резултатите от българското присъединяване в EPSCO, част „ Здравеопазване “

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, извършено на 29 март 2022 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

Акцент в полемиката на здравните министри на Европейски Съюз беше подложен върху тематиката за здравната и филантропична обстановка в Украйна. Полската делегация популяризира декларация, подкрепена от общо 11 страни членки, в това число България, за основаването на специфичен фонд за целево подкрепяне на здравното обслужване и медицинските грижи, полагани за украинските бежанци. В своето изявление България акцентира, че обезпечава всички нужни грижи за признатите украински бежанци. С оглед на непрекъснатия бежански поток и подхванатите дейности на равнище Европейски Съюз за съгласуван отговор на рецесията България дефинира Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз като главен канал за обезпечаване на помощ. Друга основна мярка е осъществяването на имунизации за ограничение на всички благоприятни условия за пораждане на огнища на инфекциозни болести. При отчитане на последствията от Коронавирус панд
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР