Днес се проведе публично обсъждане на проекта за Бюджет 2020

...
Днес се проведе публично обсъждане на проекта за Бюджет 2020
Коментари Харесай

Проектобюджет 2020 на Община Мездра беше представен на публично обсъждане /снимки/

Днес се организира обществено разискване на плана за Бюджет 2020 на Община Мездра и на Годишната стратегия за ръководство и предписание с общинска благосъстоятелност. На него кметът Иван Аспарухов показа главните параметри на проектобюджета, а заместник-кметът инж. Николинка Кътовска - Капиталовата стратегия на общината за тази година.
„ Мотото на настоящия бюджет, а и на всички останали през сегашния мандат, е „ Възраждане на община Мездра “, сподели при представянето на проектобюджета Аспарухов. Ще стартираме от селата, тъй като - съгласно мен -там е по-голямата част, която е занемарена през последните четири години. “В тази връзка той съобщи, че през 2020 година ще бъде осъществен главен ремонт на 20 улици в обитаемоте места и на общинския път Боденец - Върбешница. Предвижда се също ремонт на постройките на 7 кметства и на 6 детски градини, построяването на 5 спортни площадки и на 3 площада и зони за отдих. В културния календар е заложено организирането на 5 фолклорни фестивала и на Празници на всички обитаеми места, а в спортния - основаване на общинска аматьорска лига по мини футбол. Ще бъде подкрепена в допълнение финансово и активността на селските читалища.
Сред обектите, които ще бъдат осъществени в Мездра, са ремонт на 5 улици и благоустрояване на 2 междублокови пространства, реорганизация на водопроводната и уголемение на канализационната мрежи (съвместно с „ ВиК “ - Враца), саниране на най-малко 4 многофамилни жилищни здания, създаване на ново кръгово кръстовище на пресечката на ул. „ Христо Ботев “ и „ Янко Сакъзов “, дотъкмяване на пешеходната алея на ул. „ Александър Стамболийски “ в посока някогашното текстилно дружество „ Юшан “ и изработка на нови паркинги. Ще бъдат обновени плановете за реконструиране на кооперативния пазар, за преустрояване на партерния етаж на Съвета (бившия Снекбар) в Ритуална зала и изложбена зала на Градската художествена изложба и за създаване на туристически и информативен център „ Български Северозапад “ в Археологически комплекс „ Калето “.
Ще бъде възобновено провеждането на „ Мездра рок фест “, Симпозиума по статуя и Националният книжовен конкурс за роман „ Дядо Йоцо гледа “. Предвижда се също организирането на интернационален фолклорен фестивал по време на Празниците на културата „ Мездра - май “ и на Национален фестивал „ Хорцето на Дефилето “ на клубове и школи за фенове, изучващи български национални хора́.
Останалите цели, залегнали в Проектобюджет 2020, са стабилизиране на МБАЛ - Мездра и на общинското транспортно сдружение „ Транс-Авто-2015 “, създаване на Стратегия за развиване на просветителната система, усъвършенстване на звената в областта на обществените услуги и действия, усилване на контрола от страна на Община Мездра по отношение на опазването на подземните благосъстояния и използването на аграрни земи от Общинския аграрен фонд, решение на казуса с безстопанствените кучета и други
В хода на разискването стана ясно, че отговорностите на Община Мездра при започване на мандат 2019-2023 година възлизат на към 5.5 млн. лева, от които към 3 млн. лева общински дълг.
Финансовата рамка на Проектобюджет 2020 е почти 19 млн. лева (18 977 995 лева.), което е с към 3 млн. лева повече от миналогодишния бюджет (16 072 384 лева.) и с към 4 млн. лева повече от този за 2018 година (14 992 146 лева.).
Планираните доходи от имуществени и други налози са в размер на 1 125 700 лева, а неданъчните доходи - 3 789 625 лева или общо 4 915 325 лева, т. е. по отношение на 2019 година е налице нарастване от 317 803 лева
Общата изравнителна дотация от републиканския бюджет е 1 581 200 лева средствата за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища - 226 300 лева, а целевата дотация от страната за финансови разноски - 1 млн. лева
В разходната част на бюджета са заложени 276 682 лева за дофинансиране на държавните действия с локални доходи, в т. ч. в областта на образованието - 45 494 лева и на общественото обезпечаване - 30 900 лева
В Капиталовата стратегия на Община Мездра за 2020 година са включени за осъществяване 35 обекта и закупуване на ново съоръжение, 29 от които в съставните села на общината и 6 в Мездра. Сред тях са главен ремонт на 23 улици, на два пътя и една спортна площадка (в Царевец), изследване и планиране укрепването на две свлачища (в Люти дол и Типченица), план за преустрояване и ремонт на Кметство Зверино, създаване на детска и фитнес площадки в Оселна, Подробен устройствен план на футболно игрище в Брусен, благоустрояване на междублоково пространство в региона на бл. „ Леденик “ 2, 3 и 4 и други
За тяхното осъществяване ще бъдат вложени 1 166 000 лева, от които 1 млн. лева целева дотация от страната за финансови разноски и 166 хиляди лева лични средства на Община Мездра.
Очакваните доходи, заложени в Годишната стратегия за ръководство и предписание с общинска благосъстоятелност за 2020 година, са в размер на 645 123 лева В т. ч. 259 465 лева от разпоредителни покупко-продажби (продажби на здания и земи) и 385 658 лева от наеми.
Проектобюджет 2020 на Община Мездра и Годишната стратегия за ръководство и предписание с общинска благосъстоятелност следва да бъдат импортирани за разглеждане в Общинския съвет.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР