Днес се проведе пресконференция на Сдружение "ПФК Ботев", свързана с

...
Днес се проведе пресконференция на Сдружение "ПФК Ботев", свързана с
Коментари Харесай

Ботев Пловдив на ръба на фалита! Нужни са им 785 000 лева, за да излязат на повърхността

Днес се организира конференция на Сдружение "ПФК Ботев ", обвързвана с настоящите въпроси към "жълто-черния " клуб, съобщи кореспондент на Sportal.bg. Брифингът се състоя във "Футболен комплекс Ботев 1912 ". Участие в конференцията взеха членовете от Управителния съвет на сдружението Теодор Бочев, Борис Гиздаков и Радослав Кошински. На събитието бяха изнесени притеснителни информации за положението на пловдивския гранд. Ботев се нуждае незабавно от 565 000 лв. за закупуването на дълг, а също така и от 220 000 лв., които би трябвало да заплати на някогашния ментор на отбора Желко Петрович.

"През последните два месеца общото положение на клуба не даваше положителни сигнали. Хаос обаче нямаше. Днешната конференция е свикана от УС на Сдружението. Ще би трябвало да се активизираме както в клуба, по този начин и публиката на Ботев. Ако не се обединим, нас не ни чака нищо положително. Генералното финансово положение: 26 млн. лв. към КТБ е главният проблем на Ботев. Синдикът си желае тези пари. Съдени сме на две инстанции. Ако декември минем на трета, ще бъдем наказани за още 3 милиона. Това е нещо, което не е прелестно и ще прозвучи трагично.

Ако желаеме клубът ни да съществува след Нова година, би трябвало да се обединим. Г-н Самуилов наля 3 милиона лв. за погасяване на отговорности. Към днешна дата оперативните отговорности са към милион и 300 хиляди. Всяко едно обвързване е разсрочено. Най-голямото е към локални такси и налози. Към Национална агенция за приходите имаше много, само че сега са под 200 хиляди. Когато изчезнат, ще бъдем един от дребното клубове, които нямат отговорности към Национална агенция за приходите. Към снабдители имаме към 300 хиляди.



Направихме одит, тъй като знаехме, че ще би трябвало да водим диалози за нови спонсори. Направихме такива срещи още при започване на август, само че ни желаеха одит за финансовото положение на клуба. Бяха наети експерти за този одит. Анализът ще бъде наличен за всеки човек, който желае да влага в клуба. Виждате по какъв начин в годините след 2017 година приходите понижават. Другите доходи са пари от Самуилов. Преди 10 дни синдиците на КТБ заведоха ново дело против клуба за същите 26 млн. лв.. То ни нанася вреда от още 1 милион лв.. Сами си даваме сметка това до какво може да докара в клуба.

Решението на тези каузи и на средствата, които ще изискуем, е закупуването на дълга. Този дълг беше с първична цена към 1 милион. Сега той коства 565 хиляди лв.. Ние би трябвало да изкупим този дълг. Трябва да предприемем акции за закупуването на дълга. Не знам дали имаме времето, силата и духа за това.

Друго обвързване, което е доста незабавно, е към някогашния треньор Желко Петрович. Той ни осъди за към 220 хиляди лв.. Дължим ги до края на октомври, а в този интервал, в който се намираме, ни идва малко прекомерно. Предстои да търсим нов финансов покровител. Второто, което следва, е редуцирането на текушите разноски в клуба. Това към този момент е почнало и хората в клуба са осведомени с това нещо. Предстои сключването на рекламни и спонсорски контракти. Наясно сме, че това може да помогне. Ще стартираме разнообразни маркетингови начинания.

Предстои да организираме една поредност от начинания за образуване на средства. Най-важното е да съберем този половин милион за изкупуване на дълга ", сподели Радослав Кошински.

"Има хора, които са ботевисти, само че не знаят какво е Сдружение. Сдружение "ПФК Ботев " е наследникът на Ботев (Пд), основан през 1912 година Това не са приказки на пишман историци. Може елементарно да бъде тествано. Борим се да запазим това съдружие. Това нещо е неповторимо. Булстатът на сдружението е по-малък от на Община Пловдив, което е показателно. Сдружението е притежател на двете съществени емблеми на клуба. Чуха се доста упреци и сходни истории. В сдружението може да членува безусловно всеки, който е заплатил членски импорт и изповядва възгледите. Членският импорт е 200 лв.. Упреците, които чувате към нас, не са пристигнали от наши членове, а от хора, които не са осведомени по какъв начин се случват нещата. Всички тук сме на доброволни начела. Не желаеме акциите. В най-кратък период, в случай че някой изиска акциите, сядаме и изслушваме ", добави Теодор Бочев.

"В продължение на казаното от Теодор Бочев желая да кажа, че сдружението не е фенклуб, а наследява историческия Ботев през 90-те години след измененията. То е член на БФС и с помощта на това участие имаме Ботев, който играе в професионалния футбол. 2010 година, след банкрута на акционерното сдружение на господин Христолов, сдружението възвърне активността си. Същото се случи през 2014 година при банкрута на КТБ. Отново сдружението взе акциите. Това стана и 2020 година, февруари, когато господин Самуилов върна акциите. За повторно господин Самуилов върна акциите през август. Искам да опровергая слуховете, че сдружението или почитателите са изгонили господин Самуилов.

Договор от 2018 година, с който сдружението трансферира акциите на господин Самуилов. Сдружението не се е възползвало да скапе контракта за несъблюдение на някоя точка, макар че има цялостното право за това. Прехвърлянето на акциите става по волята на господин Самуилов. Добре е да знаете по какъв начин господин Самуилов се отдръпва от Ботев. Искам да изкажа признателност към него и всички, които влагат във футбола. Всички сме задължени на тези хора. Само че те вършат това, което преценяват.

В сдружението получихме писмо от господин Самуилов, в което той се обръща към господин Кошински с молба да показа три кандидатури за членове на УС. Нашата философия е почитатели да не ръководят футболен клуб. Затова ние отказахме. Малко по-късно господин Самуилов трансферира акциите на сдружението. Какви са аргументите, аз няма по какъв начин да разясня. Бих желал да ви припомня, че той сподели аргументите в изявление. Бяхме сложени в обстановка, в която не очаквхме да ни бъдат върнати акциите.

Лицата, които влагат във футбола, би трябвало да ръководят структурата, в която влагат. Това е нашето схващане. Проведохме редица диалози с господин Самуилов и редица предприемачи, които дадоха индикации, че ще продължат да спонсорират Ботев. Ние им предложихме места в борда на клуба, в който влагат. На последните ни опити за диалог не получихме отговор и ние сметнахме, че получаваме безмълвен отвод.

Случилите се събития доведоха мен и господин Тервел Златев да не се вписваме, тъй като нямаше потребност да се нагнетява в допълнение напрежение. Бяха направени обществени изказвания от чиновници в клуба, че си желаят остарелия ръб. Само че тогава имаше четирима вписани от остарелия ръб, които още управляваха ", съобщи Борис Гиздаков.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР