Днес се проведе открито съдебно заседание по адм. дело №1060/2018

...
Днес се проведе открито съдебно заседание по адм. дело №1060/2018
Коментари Харесай

Съдът прие тройната съдебно-екологична експертиза по делото за добива на природен газ в Добричко

 Днес се организира намерено правосъдно съвещание по адм. дело №1060/2018 година, формирано по тъжба на " Русгеоком “ ЕАД – гр. София против Решение на Директора на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Варна, с което е отказано одобрение на реализирането на капиталово предложение за изследване и рандеман на природен газ на територията на област Добрич. Съдът изслуша движимостите лица от тройната съдебно-екологична експертиза – проф. доктор Н.Ч., доцент доктор Д.Т. и инж. Н.Ст., която бе назначена от съдията - докладчик с въпрос: " Разгледани ли са кумулативните въздействия и направена ли е детайлна сравнима оценка на кумулативното влияние от осъществяването на всички етапи и стадии на капиталовото предложение, в това число и на плануваните за потребление технологии? “ и одобри експертизата. В заключението на тройната съдебно-екологична експертиза се споделя: " Въз основа на направения обзор на предоставената документи, на нормативната уредба и на наличните методически инструкции, считаме че са прегледани кумулативните въздействия и е направена детайлна сравнима оценка на кумулативното влияние от осъществяването на всички етапи и стадии на капиталовото предложение, в това число и на плануваните за потребление технологии. “

Съдът одобри показаните доказателства за осъществените сондажни работи в глинестия слой, от които стана ясно, че в този период ядково сондиране не е осъществявано и не е взета ядкова проба. По искане на заинтригувана страна, съдът изиска от Министерство на енергетиката ежедневните рапорти за взетите сондажни ядкови проби от въпросния покрит с глина слой. Постави задача на жалбоподателя да отговори на въпроса, дали се пази, къде и в какво количество материал от пробите. Даде 7-дневен период на страните за прецизиране на задания към повторните и нови експертизи, поискани по отношение на оспорването на признатата тройна съдебно-екологична експертиза.

Припомням, че по искане на страните, до днешното правосъдно съвещание съдът изслуша и одобри експертизите на 6 движимости лица – еколог, геолог, хидрогеолог, сондажен инженер, химик и геофизик, по показаните от тях екологична и сложна съдебно-техническа експертиза. Предстои чуване на вещото лице доктор Д.Т. по здравно-екологичната експертиза, която ще бъде прегледана на на идващото съвещание по делото на 19 март 2021 година от 11.00 ч. Забавянето на своята работа по здравно-екологичната експертиза вещото лице изясни с голямото служебно натоварване, което има на работното си място през последните месеци и пое уговорката да даде експертизата си, като краен период даден му от съда, на 28 февруари 2021 година Съдът предизвести вещото лице, че това е финален краен период и при непредоставяне на експертизата, ще бъде санкционирано и освободено.

Във връзка с оповестената епидемиологична конюнктура в страната и Заповед на Министъра на опазването на здравето, на съображение Правила и ограничения за работа на съдилищата в изискванията на пандемия, признати с решение на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет и Заповед на Председателя на АдмСъд – Варна, в правосъдна зала №1 на откритото съвещание участваха правосъдният състав, движимостите лица, прокурора, страните по делото и публицисти. Поради високия публичен интерес към делото, с предписание на Председателя на съда – арбитър Елена Янакиева, на заинтригувани жители бе дадена опция да следят редом съвещанието по делото онлайн лъчение с екран и тон в зала №3 в съда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР