Днес се почитат св. 7 братя Макавеи, майка им св.

...
Днес се почитат св. 7 братя Макавеи, майка им св.
Коментари Харесай

Ето кой има празник днес и какви са обичаите

Днес се почитат св. 7 братя Макавеи, майка им св. Соломония и св. Елеазар, техен преподавател, които отстояли вярата си с страдалчество.

Българите назовават деня Макавей и по него и идващите 11 дни гадаят какво ще бъде времето през идващата година. Някога тя започвала през септември – това е обвързвано с античен еврейски празник, а и с националните показа за завършек на един икономически цикъл и старт на идващия. Затова считали, че 1 август предсказва какви изненади готви природата през септември.

Със специфичен обред се прави Божа брада от оставените най-хубави класове на полето, жътварите хвърлят сърповете си и извиват хоро, а след това тържествено се простят с равнищата и показват вяра следващата година берекетът да е още по-голям.

На Макавей не се работи ни женска, ни мъжка работа – по този начин пазели дома от огън, а добитъка от вълци. Жените си подсигурили, че няма да ги болят ръце, а мъжете чествали – главата на фамилията събирал зетьовете си на почерпка с вино и прясна пита, след това най-старият шурей погвал баджанаците си из двора и ги удрял с празен толум.

Обредът в смях и закачки обещавал плодородието да не напуща тази къща. От Макавей стартира Богородичният пост – 14 дни на отвод от блажна храна, самоограничение от грехове на езика, мисълта, сърцето и волята, грижовност към заболели и немощни, щедрост...

Празник имат Макавей, от време на време Кале, Здравко. Макавей, от евр.-арабски, значи " чук ", по тази причина честват и Здравко, Кале и производните им.

Здравка и Здравко могат да честват имен ден и на Цветница, който е преносим празник. През 2023 година Цветница беше на 9 април. През 2024 година ще бъде на 28 април.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР