Днес се отбелязва денят на Свети четиридесет мъченици. Църквата определя

...
Днес се отбелязва денят на Свети четиридесет мъченици. Църквата определя
Коментари Харесай

Днес се отбелязваме деня на Свети четиридесет мъченици

Днес се отбелязва денят на Свети четиридесет мъченици. Църквата дефинира този ден и като празник на четиридесетте бойци от арменския полк в римския гарнизон в град Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята религия по време на преследванията на християните от император Ликиний през V век, напомня БГНЕС.

Денят на Свети четиридесет мъченици в нашия календар е обвързван с успеха на Иван Асен II над византиеца Теодор Комнин, станала на 9 март 1230 година. По този случай българският държател построил в столицата Търново фамозния храм " Свети Четиридесет мъченици ”.

С този ден е обвързвано националното поверие, че Слънцето се обръща към лято и времето се затопля. Тогава излизат всички буболечки, змии, гущери от дупките си. Особено място измежду обичаите на празника заема обредното преследване на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички дейности в този ритуал: стопаните палят огън, прескачат го, удрят по стоманени предмети и назовават: " Бягайте, зъми и гущери, на 40 разкрача ”. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР