Днес се отбелязва Денят на Христо Ботев и се отдава

...
Днес се отбелязва Денят на Христо Ботев и се отдава
Коментари Харесай

Днес е Денят на Ботев

Днес се отбелязва Денят на Христо Ботев и се отдава респект на починалите за свободата и независимостта. Всяка година на 2 юни в 12 ч. сирените в цялата страна в продължение на две минути оповестяват отдаването на респект. На 2 юни 1948 година тъкмо в 12 ч. е даден първият сигнал за едноминутно безмълвие в цялата страна.

За първи път всенареодна респект към починалите за свободата на България се е отдала във Враца и Пловдив през 1884 година Официално денят се празнува от 1901 година, когато на тържествата на връх Околчица, прочут и като Вола, участват и членове на четата на Ботев.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще означи 2 юни точно на връх Околчица. Тя ще одобри рапорта на началника на караула, а врачанският митрополит Григорий ще отслужи молебен. От своя страна ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов ще се включи в обичайния поход към върха.

В София Българска социалистическа партия ще означи Деня на Ботев с поредност от мероприятия. Това оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София. В 12 ч. в регион " Възраждане " деятели на партията ще се поклонят и ще поднесат венци и цветя на паметника на Христо Ботев на едноименния бул.. Младежкото обединяване на левицата ще се поклони пред паметника на революционера в Борисовата градина за 142-ата годишнина от гибелта му. Съорганизатори на събитието са Българският антифашистки съюз, Съюзът на писателите и Съюзът на публицисти.

В родния град на поета - Калофер, незабавно след сирените в 12 ч. на Мемориалния комплекс " Христо Ботев " ще бъде връчена Националната премия за творчество, отдадено на революционера.

В редица други градове също ще има празнувания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР