Днес се очаква среща на фармацевтите със служебния министър на

...
Днес се очаква среща на фармацевтите със служебния министър на
Коментари Харесай

Собственици на аптеки подадоха предизвестия за прекратяване на договорите си със Здравната каса

Днес се чака среща на фармацевтите със служебния министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева, с цел да бъде разискван казусът
Собственици на аптеки подадоха предупреждения за преустановяване на договорите си за работа със Столичната здравноосигурителна каса. Причината са оферти за нормативни промени, които съгласно фармацевтите биха понижили приходите на аптеките, работещи с Касата.

Според фармацевтите аптеки, чиято активност главно е обвързвана с разпределяне на изцяло или отчасти платени от Касата медикаменти, ще преустановят активността си, в случай че измененията влязат в действие. Вчера в символ на митинг някои аптеки стопираха работа за два часа, напомня Българска телеграфна агенция.

Днес се чака среща на фармацевтите със служебния министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева, с цел да бъде разискван казусът.

Преди дни тя сподели, че с препоръчаните промени се цели облекчение на пациентите. Кондева уточни, че в плана се предлага да отпадне ограничаването на една рецепта да се предписват до три лекарствени продукта, свързани с лекуването на до три разнообразни болести. Електронните предписания да могат да се извършват отчасти в разнообразни аптеки или в една аптека, само че " на части " по друго време, в границите на отминалостта на предписанието, се предлага още в плана.

Целта на предложенията е доста да се облекчи достъпът на пациента, който би трябвало да си купува медикаменти, изписани на няколко предписания, а има пациенти с голям брой болести или мъчно преносими, изясни Кондева.

От Българския фармацевтичен съюз обаче считат, че въвеждането на препоръчаните промени без ясни критерии за възнаграждение към аптеките ще докара до преустановяване на договорите на доста аптеки с НЗОК и отнемане на пациентите от достъп до лекуване. В съсловната организация упорстват редом с разискването на препоръчаните промени, да се разисква и финансирането на дейностите по разпределяне на изцяло платените от НЗОК лекарства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР