Днес се очаква лидерите от Г-7 да постигнат съгласие по

...
Днес се очаква лидерите от Г-7 да постигнат съгласие по
Коментари Харесай

Г-7 разработва инструменти за ограничаване икономическото влияние на Пекин

Днес се чака водачите от Г-7 да реализират единодушие по " общ набор от принадлежности " за битка с икономическата " насила " на Пекин и за ограничение на риска износът на високотехнологични артикули за Китай да подкопае националната им сигурност, съобщи Агенция Франс Прес.


Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан съобщи пред кореспонденти по време на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, че ограниченията ще бъдат ориентирани към по-устойчиви вериги за доставки за страните от Г-7, които понастоящем разчитат в огромна степен на Китай в някои браншове.

Споразумението ще включва и " стъпки за отбрана на чувствителни технологии, като надзор на износа и ограничения за изходящи вложения ", добави той.

Съливан съобщи, че предходните разлики сред Съединените щати и страните от Европейския съюз за това по какъв начин да се опълчват на Китай значително са избледнели.

Общата тактика ще подчертае нуждата от отбрана на западните сили, като в същото време се заобикаля открита борба с Китай, сподели той.

" Лидерите на Г-7 ще излязат през днешния ден с изказване по отношение на нашия общ метод, нашия координиран метод, когато става въпрос за Китайската национална република ", сподели той.

Съливан съобщи, че " интензивната " дипломация след встъпването в служба на президента на Съединени американски щати Джо Байдън през януари 2021 година е довела до " координиране " на дейностите на Г-7 по въпроса.

" Мисля, че през последните две години и половина това докара до доближаване, което нямахме преди няколко години по основни въпроси. Но това не е едноизмерна политика. Това е многоизмерна, комплицирана политика за комплицирани връзки с една в действителност значима страна ", сподели още Съливан./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР