Днес се очаква да излязат резултатите от съмнителната проба за

...
Днес се очаква да излязат резултатите от съмнителната проба за
Коментари Харесай

Д-р Христиана Бацелова: Има много неизвестни около този вид хепатит

Днес се чака да излязат резултатите от съмнителната проба за новия, неустановен хепатит измежду децата, докладван от редица страни в Европа. Разбираемо се появи и терзание измежду родителите. Затова питаме експертите дали има мотив за паника.

При всеки един случай на заразно заболяване, което може да протече тежко при деца или при възрастни, има място за терзание. Очакваме резултата, който би трябвало да излезе през днешния ден. Има доста незнайни към това заболяване, разяснява за Българска национална телевизия " Денят стартира " епидемиологът доктор Христиана Бацелова. Тя напомни, че за първи път към 15 април оповестява Англия за изострен вирусен хепатит с неизяснена етиология и визира деца на възраст от 1 месец до 16 години. Регистрирани са към 169 случая към 23 април. При 10% от тях се постанова чернодробна трансплантация, което е доста висок % и е мощно притеснително.

Към днешна дата случаите са към този момент към 200. Актуални лабораторни проучвания сочат, че при множеството от засегнатите деца не са били открити класическите хепатитни вируси. Има доктрина, че може би аденовирус е извършител на болестта.

По думите й приказваме за епидемиологичен гърмеж, само че е мъчно да се потвърди връзката сред случаите. Д-р Бацелова предложи да се следи за хигиената на ръцете на децата като предварителна защита против заразяване. Тя сподели, че при подозрение родителите би трябвало да следят децата си. " При първи признаци на гадене, повръщане, изнемощялост, нараснала температура да търсят своя персонален доктор или педиатър. При по-тежките случаи може да има пожълтяване на кожата, може да има потъмняване на урината.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР