Днес се навършват точно 36 години от едно историческо за

...
Днес се навършват точно 36 години от едно историческо за
Коментари Харесай

Вече 36 години никоя жена на планетата не е скочила по-високо от българката Стефка Костадинова

Днес се навършват тъкмо 36 години от едно историческо за България и за световния спорт събитие – слагането на непокътнатия и до през днешния ден международен връх 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. На 30 август 1987 година, по време на II Световното състезание по лека атлетика феновете по трибуните на Олимпийският стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават очевидци на феноменално достижение, което и до през днешния ден е недостижимо за никой различен на планетата. От тогава до през днешния ден никоя жена на света не е скочила повече от Костадинова. Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, приета за най-великата в историята на тази дисциплинираност, а нейният връх на върховете е увековечен пред музея на МОК в Лозана и в нашите сърца.

Значението на феноменалното достижение се укрепва от обстоятелството, че е записано в една от дисциплините, маркиращи основата на олимпийския лозунг: „ По-бързо, по-високо, по-силно! “, към който преди две години бе добавено и сплотяващото „ Заедно “. От край време хората изпитват необикновен интерес към това какъв брой може да скочи човек нависоко, какъв брой бързо може да бяга и какъв брой мощен може да е… Стефка Костадинова към този момент 36 години има отговора на един от тези екзистенциални въпроси за опциите на дамите.

Костадинова от много време акцентира, че международният връх не е единствено неин, а принадлежи на България. Председателят на БОК припомня, че това върхово за планетата достижение, а и всичките й триумфи са с помощта на хората край нея, на екипа от треньори и експерти, на спортното учебно заведение в Пловдив, на клуб „ Тракия “, на лекоатлетическата федерация, на ръководители и на страната вложила в спорта. И още – с помощта на конкуренцията от няколко доста класни българки тогава в дисциплината, представителки на фамозната родна школа в скоковете, които „ помитаха “ съпернички и върхове.

„ Благодаря за многото поздравления и като означаваме годишнината от международния връх 209 см си поисквам той да бъде усъвършенстван един ден още веднъж от българка, “ споделя през днешния ден Костадинова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР