Днес се навършват се 36 години от атентата край жп

...
Днес се навършват се 36 години от атентата край жп
Коментари Харесай

36 години от атентата край жп гара Буново

Днес се навършват се 36 години от атентата край жп гара „ Буново “. На тази дата през 1985 година в 21.31 часа бомба, сложена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на трен № 326 по линията Бургас - София в региона на гара „ Буново “.
В атентата умират седем души (сред тях две деца на 12 и 13 години). Девет души са тежко ранени. Две от жертвите са глухонеми деца, избягали от своя интернат, с цел да си идат у дома. Други две деца са ранени. При това единствено по случайност гърмежът избухва на гарата, а не - в тунела. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява две минути. По разписание той минава през Буново в 21.30 часа, а в 21.32 навлиза в тунела.
На мястото на случая идват министрите на вътрешните работи и на превоза. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в близките градове, а останалите пасажери са подложени на строга инспекция от страна на органите на реда - кой и по кое време си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София. По брой на жертвите това е най-големият железопътен атентат в българската история.
Половин час след гърмежа в Буново избухва гърмеж във фоайето на хотел " Сливен " в града, при който са ранени двадесет и трима души. Извършителите на терористичните актове принадлежат към незаконната организацията, наречена „ Турско националноосвободително придвижване в България ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР