Днес се навършват 96години от рождението на бележития поет и

...
Днес се навършват 96години от рождението на бележития поет и
Коментари Харесай

На 30 март е роден Иван Радоев

Днес се навършват 96години от рождението на бележития стихотворец и драматург Иван Радоев. Той е роден на 30 март 1927 година в град Пордим. Носител е на изключителна премия за изцяло творчество, присъдена от Международната академия на изкуствата в Париж.

Завършва гимназия в Плевен, следва право и българска лингвистика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ". Редактор във в. „ Стършел ", в. „ Родни криле ", сп. „ Български боец ". Драматург в Народната опера в София, основен редактор на Българската телевизия, драматург на театрите „ Сълза и смях " и „ София ", на театъра в Перник.

От края на 40-те години, Радоев е създател на първия любовен цикъл, печатан след 1944 година, станал мотив за бурна полемика. По младежки чистата, сантиментално обагрена поезия е възприета от нормативната рецензия като „ сексуално-буржоазна ", „ еротична ", „ порочна ", „ упадъчна ". Постепенно упреците за „ вредителството ", за неналичието на „ идейно здраве " се трансферират върху персоналния живот на поета. Той е заставен да напусне София и да се откри в Сливен и Бургас.

Радоев е един от основателите на така наречен лирична драма през втората половина на 50-те години. В дребните пиеси „ Джудо ", „ Петрол ", „ Ромео и Жулиета ", „ Моцарт " от 1986 година за първи път в българската драматургия са показани младежките несъгласия и бягства, станали причина за прекъсването на спектаклите.

Умира на 10 юли 1994 година Неговото име в този момент носи плевенският Драматичен спектакъл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР