Днес се навършват 80 години от рождението на иконата за

...
Днес се навършват 80 години от рождението на иконата за
Коментари Харесай

80 години от рождението на Георги Аспарухов

 Efbet2023 Horizontal
Днес се навършват 80 години от рождението на иконата за генерации левскари Георги Аспарухов. „ Синята “ легенда остава в паметта на футболните фенове не просто като популярен състезател, а като събитие за спортната общност и цяла България. За кариерата на Гунди е написано и казано всичко, а успехите и попаденията с Левски и националния тим ще се помнят постоянно. За България Гунди има 50 мача и 19 попадения. През декември 1968 година той отбелязва популярен против тогавашния международен първенец Англия посред митичния " Уембли ".

Макар и да си отива единствено на 28, Георги Аспарухов взе участие на три Световни шампионати - в Чили 62`, Англия 66` и Мексико 70`, а през 1999 година е разгласен за " Футболист на ХХ век на България ". Гунди играе в общо 247 мача за шампионата за Левски и Ботев (Пловдив), в които отбелязва 150 гола. Има присъединяване в 36 срещи за Купата на България с Левски и Ботев, в които вкарва 20 гола.

В европейските клубни шампионати нападателят има 40 мача и 30 попадения за двата тима. Георги Аспарухов е 3-кратен първенец на България с Левски и 4-кратен притежател на Купата на страната, една от които с Ботев. Легендарният нападател умира трагично в злополука край Витиня на 30 юни 1971 година, дружно със своя другар и съотборник Никола Котков.

Пътувайки за мач по случай 50-годишнината на Ботев Враца, двамата се удрят в камион, излизащ на платното, а след това автомобилът им пламва и двамата вечно напущат този свят.

Още спортни вести вижте във видеото:
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР