Днес се навършват 79 години от рождението на един от

...
Днес се навършват 79 години от рождението на един от
Коментари Харесай

На този ден: 79 години от рождението на Христо Проданов

Днес се навършват 79 години от рождението на един от най-големите български алпинисти Христо Проданов. Проданов е роден в Карлово Завършва Висшия химико-технологически институт в София. Като инженер-металург работи в Перник и в металургичния комбинат „ Кремиковци “. С алпинизъм се занимава от юношеските си години. През 1961 година приключва Централната планинска школа (ЦПШ)„ Мальовица “. Осъществява многочислени изкачвания в планините в България, както и в Алпите, Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите. През 1984г. Проданов става първият българин, който изкачва най-високия връх в света - Еверест.

През 1984г. Проданов става 13-я човек в света, който изкачва Еверест без О2 и първият изкачил се по Западния гребен без О2. Той е и първият планинар изкачил Еверест през април. Христо Проданов умира, спускай се назад към базовия лагер на Еверест.

През 1887г. Париж и Брюксел става първите столици в света, които се свързват с телефонна връзка. Това е и първата интернационална телефонна връзка в Европа.


Христо Проданов

През 1918г. Естония се приема декларацията за самостоятелност от Русия. Като през днешния ден е разгласен и народен празник в страната. Декларацията действително не е значима и на Естония трябват още две години преди публично да бъде приета от Русия. Това се случва след края на Освободителната война и с формалното сключване на Тартуския кротичък контракт. През 1940г. Естония е окупирана от Съюз на съветските социалистически републики, а по-късно влиза в състава на Съюз на съветските социалистически републики като Естонска ССР. През 1990г. афишира неутралитет, а през 1991г. става публично самостоятелна.

1921 година – С Указ на цар Борис III се отстранява наборната военна работа в Българската войска и се минава към платена доброволческа работа на войнишкия състав. Причината е главния Ньойския контракт, само че през 30-те години на ХХ век скрито има наборна военна работа. От началото на комунизма наборната военна работа е върната, а публично наборната военна работа в България е отстранена на 31 декември 2007г.

През 1946г. Аржентина избира един от най-известните си президенти Хуан Перон. Той ръководи страната от 1946 до 1955, а по-късно изкарва и втори мандат за по-малко от година сред 1973 и 1974г. По неговото ръководство в Аржентина е въведена военна тирания, а популистката му политиката вкарва нов термин в история - перонизъм. Свален е след прелом през 1955г. и той живее в заточение в Испания, Панама и Парагвай. Връща се в страната на 77-годишна възраст и печели президентските избори, само че по малко от години на поста умира на 1 юли 1974г. Той е завещан от жена си Исабел Мартинес де Перон, която става и първата жена президент на Аржентина. Това е третата брачна половинка на Перон, като най-известна е втората му брачна половинка Ева Дуарте или по-известна като Евита Перон, която умира през 1952г. от рак. Ева Перон е доста обичана от народа, а Мадона влезе в нейната роля във кино лентата " Евита ".


Хуан Перон

През 1964г. Мохамед Али съумява да стане за първи път международен първенец по бокс в тежка категория. Той побеждава Сони Листън. Али е считан за най-великия боксьор на всички времена като е троент международен първенец в тежка категория и олимпийски първенец от 1960г.

През 2008г. след близо 50 години отпред на Куба Фидел Кастро се отдръпва от поста като президент на страната. На негово място идва брат му Раул и в Куба стартира много по-либерална политика. Причината за отдръпването е влошеното здраве на Фидел, който умира през 2016-а година.

Основателят на технологическия колос Епъл Стив Джобс е роден през днешния ден през 1955г. Джобс умря на 2011-а година след седемгодишна битка с рака.


Стийв Джобс
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР