Днес се навършват 51 години от гибелта на Георги Аспарухов-Гунди

...
Днес се навършват 51 години от гибелта на Георги Аспарухов-Гунди
Коментари Харесай

51 години от загубата на Гунди и Котков

Днес се навършват 51 години от гибелта на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Легендите на Левски и националния тим починаха трагично на 30 юни 1971 година в автомобилна злополука край Витиня. На път за Враца автомобилът на Гунди се блъска в камион, възпламенява се и двамата с Котков умират на място.

От Левски разгласиха пост за Гунди и Котков, а сега играчите, треньори и управление на клуба сервират венци на гробовете на двамата на Централните софийски гробища.

Георги Аспарухов - Гунди е най-голямата легенда в историята на Левски. Бил е три пъти първенец на България, три пъти притежател на Купата и голмайстор на елита през сезон 1964-1965 с 27 гола. Записва 239 мача и вкарва 153 гола.

Като боец играе в Ботев, където е видян по-сериозно от Левски и върнат в отбора. В Ботев се трансформира в главен състезател и става създател на първия хеттрик за клуба в евротурнирите. С Ботев е вицешампион и притежател на Купата. Става и голмайстор на КНК през сезон 1962-1963 с 6 гола.

Връща се в Левски през 1963, макар че доста хора свидетелстват, че е желал да остане в Ботев.

Национал с присъединяване на три международни шампионати с 49 мача и 18 гола.

Никола Котков - Котето е младеж на Локомотив София и там потегля за огромния футбол. С тима е първенец, сребърен и бронзов медалист. Има близо 300 мача и над 150 гола.

От 1969 е в Левски, където става първенец и притежател на Купата. Вкарва 18 гола в 36 дуела.

Национал с 26 мача и 12 гола за България и взе участие на едно международно състезание. През 1959г. с юношеския народен тим е европейски първенец.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР