Днес се навършват 50 г. от убийството на Робърт Кенеди.

...
Днес се навършват 50 г. от убийството на Робърт Кенеди.
Коментари Харесай

50 г. от убийството на Боби Кенеди

Днес се навършват 50 година от убийството на Робърт Кенеди.

На 5 юни 1968 година Боби Кенеди печели първичните избори за кандидатурата на Демократическата партия за президент на Съединени американски щати в Калифорния . Кенеди е прострелян минути след победната си тирада в хотел " Амбасадор " в Лос Анджелис. 42-годишният сенатор от Ню Йорк и някогашен основен прокурор на Съединени американски щати умира на идващия ден.



50 година по-късно мнозина американци към момента се чудят какъв път Съединени американски щати щяха да поемат , в случай че Боби Кенеди не беше погубен и беше станал президент на Съединените щати.

Според формалната версия малко след среднощ, 00,16 часа, на 5 юни преди 50 година Кенеди , по-малкият брат на убития през 1963 година президент Джон Кенеди, е смъртоносно ранен от 24-годишния палестинец Сирхан Сирхан поради поддръжката му за Израел след Шестдневната война през 1967 година Сирхан е наказан на гибел, само че след това присъдата е сменена с пожизнен затвор.

Американският вестник " Вашингтон пост " излезе с материал, че Сирхан може да е бил замаян, а също по този начин, че убийството може да е осъществено от повече от един нападател.

След убийството на Боби Кенеди Конгресът трансформира отговорностите на " Сикрет сървис ", които към този момент включват и защита на претендентите за президент.

Със гибелта на Кенеди антивоенното придвижване в Съединени американски щати през тези години губи най-голямата си вяра.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР