Днес се навършват 43 години от убийството на Джон Ленън.

...
Днес се навършват 43 години от убийството на Джон Ленън.
Коментари Харесай

43 години от убийството на Джон Ленън

Днес се навършват 43 години от убийството на Джон Ленън. Музикантът е погубен през 1980 година с 5 изстрела към 22.50 часа пред дома си в Ню Йорк. Ленън е едвам на 40 години тогава.

Името на Ленън е обвързвано колкото с музиката, толкоз и с световната идея за мир на планетата.

Той остава в историята като надарен музикант, артист, композитор, художник, публицист и създател на популярната ливърпулска четворка " The Beatles ". Той ще се запомни и с бунтарския си манталитет. Отвъд гения и изкуството, с които покорява света, стои силата на личността, изразена в битката против системата, в която сме оплетени всички.

Не е чудно, че Ленън се трансформира в икона на хипидвижението, а неговите песни и по-специално " All You Need Is Love " способстваха за развиването на обществото в доста страни.

Никой не може да оспори въздействието му върху музиката. Като един от главните създатели на песни в " Бийтълс " дружно с Пол Маккартни, той основава доста от шлагерите на групата. Макар че се разпада през 1970 година, тя е продала над 1 милиард албума по света.

" Imagine " - най-популярният солов албум на Джон Ленън излиза през 1971 година

Заглавната му ария става всекидневен химн на деятелите за мир по целия свят. Тя е и формалната ария на правозащитната организация " Амнести интереншънъл ".

Припомняме, че през октомври тази година Марк Чапман, индивидът, който умъртви Джон Ленън, се извини на вдовицата на починалия Бийтъл, Йоко Оно, 40 години след гибелта му.

Той получи отвод за предварително освобождение за единадесети път след чуване през август.

По време на чуването Чапман изясни, че е умъртвил Ленън за " популярност " и че заслужава смъртно наказване. Той добави, че от самото начало мисли за " гнусния акт " и приема, че може да прекара остатъка от живота си в пандиза.

По време на закононарушението Чапман е бил на 25 години. Сега на 65 години, той е женен, а брачната половинка му живее покрай пандиза, където е бил през последните осем години.

Убиецът на Ленън носи книгата на " Спасителят в ръжта " на Селинджър, когато прави убийството. Обсъждайки любовта си към книгата, той изяснява по какъв начин се е разпознал с " изолацията " и " самотата " на основния воин.

Продължи да има вяра, че заслужава смъртно наказване - то е анулирано в щата Ню Йорк през 2007 година, макар че от 1963 година не е имало екзекуция. " Когато умишлено планирате нечие ликвидиране и знаете, че е погрешно, и го вършиме за себе си, това съгласно мен е за смъртно наказване ", сподели Чапман.

Чапман може още веднъж да моли за предварително освобождение след две години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР