Днес се навършват 40 години от смъртта на Елвис Пресли.

...
Днес се навършват 40 години от смъртта на Елвис Пресли.
Коментари Харесай

Отбелязваме 40 години от смъртта на Краля на рока

Днес се навършват 40 години от гибелта на Елвис Пресли. Милиони хора по света отдават респект към индивида, прочут като Краля на рока или просто Краля, написа в. " Дейли остарял ", представен от bTV. Хиляди фенове се включиха в обичайното бдение със свещи на гроба му в имението " Грейсланд " в Мемфис, с цел да почетат паметта на изпълнителя, разчупил музикалния шаблон и продал милиарди копия от записите си.

Четири десетилетия след гибелта на Краля на рока Елвисманията към момента е " жива " - към 500 000 души посещават гроба му всяка година. Новата компилация " The 50 Greatest Hits " бележи триумф в английските чартове.

Миналата година Елвис Пресли откри място в челната петица в класацията на сп. " Форбс " за най-печеливши починали звезди с доходи от 27 милиона $. По света към 85 000 души се препитават като негови имитатори.

Кралят на рока умира на 16 август 1977 година на 42-годишна възраст. Официалната причина за гибелта му е инфаркт.
Не липсват обаче последователи на тайните теории, съгласно които кончината му е инсценирана, както и периодически известия, че някой някъде го е видял.

Нищо в скромния генезис на Елвис Арън Пресли, роден на 8 януари 1935 година в Тюпълоу, Мисисипи, в фамилията на Върнън и Гладис Пресли, не вещае, че един ден той ще се трансформира в световна културна икона.

Като възпитаник Елвис печели конкурс за пеещи гении. Първата си китара получава като подарък за 11-ия си рожден ден и се научава да свири по слух.

По-късно фамилията се мести в Мемфис. Елвис, към този момент 18-годишен, се явява в компания " Сън рекърдс " и декларира, че желае да направи запис. Шефът на лейбъла е впечатлен от певческите му качества и през 1954 година Пресли издава първия си сингъл.

Със завладяващия си глас и сексапилно лъчение Елвис Пресли скоро печели сърцата на почитателите.

През 1956 година Елвис си обезпечава първия контракт със звукозаписната компания RCA благодарение на мениджъра си полковник Том Паркър. През същата година шлагерът му " Heartbreak Hotel " оглавява влиятелната ранглиста на " Билборд ". През същата година Пресли се снима в " Love Me Tender " - първия си от 31 кино лентата.

Докато служи в армията, Елвис се среща с 14-годишната Присила Болю, която през 1966 година става негова брачна половинка и майка на единственото му дете – Лиса Мари Пресли, през днешния ден 49-годишна.

Бракът им завършва с бракоразвод през 1973 година.

Междувременно Елвис записва поредност от хитова. " Да го чуя за първи път беше като бягство от пандиза ", споделя Боб Дилън. Още по-красноречив в изявлението си е именитият бийтъл Джон Ленън: " Преди Елвис нямаше нищо ".

Кралят на рока се любува на благините, които му носи славата (гледа телевизия на три приемника едновременно), в имението си " Грейсланд " се радва на вътрешен водопад, има три розови кадилака и частен аероплан.

Описван като великолепен целувач, Елвис Пресли е имал връзки с не една хубавица. Сред завоеванията му са актрисите Сибил Шепърд и Линда Томпсън.

По времето към гибелта си Кралят на рока е привързан към медикаменти по наставление и преяжда с обичаните си изкушения - банани, фъстъчено масло и сандвичи с бекон. С тегло над 150 кг от тогавашния секс знак към този момент няма и помен.
Краят на суперзвездата е нежелан - последната му другарка, кралицата на хубостта Джинджър Олдън, намира безжизненото му тяло на пода в баня в имението " Грейсланд ".

Ако беше жив, Елвис Пресли щеше да е на 82 години. За феновете на тайните теории това е реалност.

За множеството хора обаче има една неоспорима истина – духът на Краля е жив и все по този начин осезателен. От отварянето на " Грейсланд " за гости през 1982 година, имението е привлякло над 20 милиона души.

" Все още е мъчно да повярваме, че Елвис го няма. Във всичко което вършим, се стремим да съхраним неговата ДНК. Тя го поддържа жив. Чрез нея той съществува и към момента е тук ", споделя 72-годишната някогашна брачна половинка на Краля Присила Пресли.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР