Днес се навършват 40 години от излъчването на първия в

...
Днес се навършват 40 години от излъчването на първия в
Коментари Харесай

Изминаха 40 години от излъчването на първия в България сигнал към спътник в Космоса

Днес се навършват 40 години от излъчването на първия в България сигнал към сателит в Космоса, припомниха специалисти от Виваком пред публицисти.
 
Поводът е бил откриването на интернационалната " Универсиада 77 " в София. Прякото предаване от Националния стадион " Васил Левски " е почнало тъкмо в 17.33 ч. Сигналът от стадиона е излъчен до остарялата телевизионната кула в София, а оттова по аналогова радиорелейна линия е стигнал до станцията в Плана, откъдето към Космоса е бил предаван посредством 60-тонна сателитна антена с диаметър 12 м.
 
Така, преди тъкмо 40 години, през тогавашния галактически " Молния ", за първи път картина от България доближава до феновете на осем страни, по това време членки на Международната организация за сателитни връзки " Интерспутник ".
 
Станцията в Плана е издигната в интервала 1973-1976 година в особено подбрана околност с огромен брой слънчеви дни през годината, с " валежна сянка " и защитеност от радиосмущения и на друга тектонична плоча от тази на София. Мястото е избирано две години, с цел да дава отговор на 52 условия на съветските специалисти за създаване на сателитна станция. През 1973 година сред с. Кондофрей (Радомирско) и с. Плана избират Плана - по-близо до София и по-добре предпазено от разстройства.
 
Целият потенциал на оборудването по това време е бил един ефирен канал и няколко интернационалните телефонни канала. Персоналът е бил 37 индивида. В продължение на над 20 години през " Плана " минава интернационалният видеообмен на Българската национална телевизия и огромна част от интернационалния телефонен трафик на България. През оборудването се осъществявали връзката по т.нар Червен телефон сред София и Москва.
 
В началото антената не е имала отопление и се е налагало да бъде почиствана ръчно с лопати - дежурните са спирали лъчение и са влизали в антената, с цел да изгребат насъбрания сняг, който през зимата в покрайнината доближава до 150 см. През това време интернационалните телефонни връзки са прекъсвали. За да реализират нужното увеличаване на приемане на антената, на два пъти в седмицата на станцията се доставя течен азот с температура минус 200 градуса, в който са " потапяни " приемните усилватели.
 
Първоначално антената е работила със спътници " Молния " на елептична орбита - над страната са минавали четири спътника през 6 часа и по тази причина антената е инсталирана на покрива на станцията, с цел да може да следи спътниците. Антената е създадена от съветски експерти през 50-те години на предишния век за радио-релейни връзки посредством кораби - такива антени са били инсталирани на кораби за връзка сред Русия и Куба.

Старата 40-годишна антена към момента се употребява - предходната година през нея е излъчен бенефисният мач " 50 години Стоичков " от стадион " Васил Левски " в София до Маями. Мощностите на лъчение в края на 70-те години са били 3000 вата. За съпоставяне една микровълнова печка работи с най-много 800 вата.
 
В момента се употребяват 100 пъти по-ниски мощности, тъй като спътниците са по-чувствителни и сигналът е цифров. " Плана " разполага със лична подстанция, с която могат да бъдат захранени близо 300 семейства с електрическа енергия, а дизеловото гориво може да обезпечи три седмици работа на мощен генератор, в случай че спре външното електрозахранване.
 
Наземната станция за сателитни връзки " Плана " в този момент е изцяло осъвременен телепорт, благосъстоятелност на Виваком. Всеки ден през него се излъчват над 200 радио и телевизионни канали към Европа, Африка, Близкия изток и Азия. Телепортът разполага с 50 антени с размери до 18.3 метра за лъчение и приемане на сигнал от сателит, а употребяваното съоръжение е доставено от водачите в съответната област.
 
В последните седем години компанията е вложила в станцията 10 млн. лева От 2014 година телепорт " Плана " е член на Word Teleport Association, а през 2015 година става Third Party Teleport на най-големия европейски сателитен оператор Eutelsat.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР