Днес се навършват 4 години от паметния 12 януари 2019

...
Днес се навършват 4 години от паметния 12 януари 2019
Коментари Харесай

Наследството от ЕСК: Без Столивуд, но с нови изложбени зали и атрактивни фестивали и спектакли

Днес се навършват 4 години от паметния 12 януари 2019 година, когато със специфична гала, Пловдив даде старт на самодейността Европейска столица на културата. Огромна кула, доста пари, хиляди доброволци, диджей Шилер, Теодосий Спасов и гении от Музикалното учебно заведение и Сценични фрагменти, танцьори от отбор „ Тракия ”, 200 кукери от района, 230 хористи под диригентството на Диан Чобанов, Валя Балканска, гайдари и осъществяване на лазерни арфи на Интро квартет трансфораха центъра на града в огромна сцена под звездите.
Прочетете още
Записът от празника в сърцето на Пловдив все още е наличен в интернет и всеки може да си напомни страстите от оня 12 януари.

Последва година, в която мнозина откриха своите събития, други – не, трети не ги търсеха, само че пък подлагаха на критика до дупка. Така Пловдив изпрати една спорна 2019-а, в която имаше всичко, само че по този начин бе и през 1999 година, когато бяхме домакини на самодейността Европейски месец на културата. И тогава имаше рецензии безспир, макар че под тепетата гостуваха изключителни актьори.

Първата добра вест, в случай че се върнем обратно към 2019-а, е че въпреки всичко ЕСК се случи. Дори и поради това, че много дълго по-късно имаше на какво да се радваме или защо да спорим. Не подобен шанс имаха градовете след Пловдив, които имаха малшанса да бъдат определени за 2020 и 2021 година, и ги застигна злополуката Ковид-19.

И до през днешния ден градът се възползва от креативната инерция, зародена по отношение на огромната културна самодейност. Opera Open трансформира химерата оперен туризъм в действителност. Фестивалът цялостни до краен лимит Античния спектакъл и надали феновете на оперното, симфоничното и балетното изкуство от цяла България си показват, че лятото би било същото без него. Същата е обстановката и с One Dance Week  -  фестивал, който демонстрира трендовете в актуалното танцово изкуство.

Hills of Rock пък е форумът, който единствено за три дни генерира голяма посещаемост и доходи за локалната стопанска система.  

Институциите под тепетата също излязоха изменени от всичко, претърпяно и сътворено през онази 2019-а, а и през предходните години след оповестяването на града за Европейска столица на културата. 

Резултат от насъбрания опит се вижда и в музеите, и в галериите, и в театрите, и в операта. Великолепни спектакли, родени като знаци на ЕСК доведоха Драматичен театър-Пловдив до първото присъединяване на българска натрупа в Театралната олимпиада в Будапеща, която се организира от 1 април до 1 юли 2023 година Кукленият спектакъл също разпростра мащаба си с интернационален план през 2019-а, а през днешния ден с изключение на обичайните спектакли провежда и забавни лаборатории за модерните технологии – роботика и 3D, холограмите, в театралното изкуство.

Музеите и галериите пък сплотиха напъните си в огромен план по Норвежката стратегия, с който ще модернизират и обновят експозициите си и ще вкарат актуалните технологии като средство за още повече познания за посетителите си.

В живописен проект градът не съумя да се възползва от няколко от акцентите в програмата, с която завоюва купата.  Махалата не стана Столивуд и  Адата не се трансформира в Град на фантазиите. Тютюневият град е по-зле и от 2019-а и е напът да стане история единствено в апликационната книга на Пловдив – Европейска столица на културата. Концертна зала също е под ключ, макар многото обещания на министри и депутати в навечерието на самодейността. Зоологическата градина, която също се озова измежду плановете, обвързвани с ЕСК, ръждясва.

Веднага след изредените пропуски, които не успяхме да осъществяваме от инерцията на Европейска столица на културата обаче, би трябвало да погледнем и от към светлата страна.

Пл. „ Цетрален ” посрещаше посетители през 2019-а като разорана равнища. Днес е приключен, Форумите Север и Запад се трансфораха в археологическа атракция, а плановете за Изток и Юг са подготвени. Готов е и планът за кино „ Космос ”, което също бе един от акцентите на ЕСК през 2019 година

Пловдив има две нови изложбени пространства – „ 2019 ” и „ Детмаг ”, както и реставрираната по прелестен метод Градска художествена изложба в Стария град.

И за край - фондация " Пловдив 2019 " продължава работата си и в идващите години още веднъж ще бъде сътрудник на културния бранш.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР