Днес се навършват 4 години без любимия на цяла България

...
Днес се навършват 4 години без любимия на цяла България
Коментари Харесай

Легендарен глас и величествен стил - 4 години без незабравимия Джоко Росич

Днес се навършват 4 години без обичания на цяла България артист Джоко Росич.

Майка му е българка, а татко му – сърбин. През 1951 година емигрира в България по политически аргументи.

Снима се в български, маджарски и сръбски филми. Понякога е именуван „ именитият каубой “. Носител е на медал „ Кирил и Методий “ първа степен. Женен е, има две деца (Ирина Росич, Стоян Колев), четирима внуци (Валентин Христов, Мария Колева, Джордже Събев, Пламена Колева) и правнук – Бранимир Валентинов Христов (Бранко),правнучка Йована Валентинова Христова. Джоко Росич е фен и колекционер на оръжия, най-много ножове.

"Знаете ли кой е най-еротичният облик, запечатан вечно в съзнанието ми? Беше във времето, когато рядко ни попадаха лъскави списания. В едно такова видях реклама, не помня на какво, на която жена в тил с тънко кафяво палто и кожени ботуши е направила типичната при вървене чупка в ханша. Дискретно и побъркващо!

Красотата на дамата е в лакирания палец, надничащ от сандала, в тембъра, в погледа. Когато първата ми жена ме попита какво съм намерил в новата, с какво я превъзхожда, се замислих и се пробвах да ѝ обясня по какъв начин в антракта, даже когато сме на спектакъл и пушим на открито, с всяка фибра на кожата си усещам, че до мен стои жена.

Габриел Гарсия Маркес разбираше живота и искаше да ни научи

Жената би трябвало да бъде жена с всяко поемане и издишване. Когато се храни, когато спи, когато се движи. Атмосферата на дамата е на всички места. Не е в демонстративното разголване, то е за мъжете без въображение”.

"Младите са прелестни, единствено модата е странна, тъй като с панталона с увиснало дъно, който едвам се крепи на таза, не можеш да се качиш на кон.”

"Днес всичко се е юрнало нанякъде. Като ми кажат "Ще вървя в Германия или Швеция”, запитвам "Що?”. Отговарят "Щото там е хубаво”. Чакайте, бе хора! Там не е било постоянно хубаво, създали са си го. Което ще рече: "Абе, копелета, дайте да запретнем ръкави, и при нас ще стане хубаво. "
 БГНЕС
Едни от най-известните филми, в които е взел участие, са „ Осмият “, „ Езоп “, „ Демонът на империята “, „ Михаил Строгов “, „ На всеки километър “, „ Гоя “, „ Антихрист “, „ Баща ми бояджията “, „ Иван Кондарев “, „ Сватбите на Йоан Асен “, „ Войната на таралежите “, „ Камионът “, „ Хан Аспарух “, „ Време разделно “, „ Под игото “, „ Капитан Петко челник “, „ Зарево над Драва “ и доста други.

"Светът основно е добър - и у нас, и на открито, единствено дето ние непроменяемо се взираме в лайното. Как тогава животът ни да не е миризлив? За Бога, хората не престават да се обичат, да раждат деца и да ги разхождат по градинките, които стават от хубави по-хубави. "

Вечни цитати от "Полет над кукувиче гнездо "

"За какво му е на един мъж да прави каквото и да било в живота си, в случай че няма една жена до него, която да му каже: "Браво, заплашителен си! "
 БГНЕС
През февруари 2010 година получава премията „ Златен век “ на Министерството на културата за огромните му заслуги и принос към българското кино.

На 21 февруари 2014 година Джоко Росич умира от рак в болница „ Лозенец “, дни преди да навърши 82 години.

"Вече не върша дивотии. Човек ги прави до тогава, до момента в който може да избяга. А аз към този момент не мога да тичам. "

"Може да звучи като факсимиле, само че е правилно: "Всяка възраст си има своята хубост”. Аз не мога да се оплача от годините си, от положението си. Неотдавна, като ме питаха какво е да си на 81 години, споделих: това значи да си свободен, тотално свободен човек. Както в никакъв случай не си бил, да не зависиш от нищо и от никого. "

"Но по този начин е с индивида. Той в никакъв случай не пораства. Само остарява. И цялостен живот гони своите детски стремежи, своите детски комплекси, своите детски любови... "
 БГНЕС
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР