Днес се навършват 34 години от най-тежкия инцидент с ядрена

...
Днес се навършват 34 години от най-тежкия инцидент с ядрена
Коментари Харесай

34 години от ужаса в Чернобил

Днес се навършват 34 години от най-тежкия случай с нуклеарна електроцентрала в историята. На 26 април 1986 година в 01:23 часа реактор №4 на руската Чернобилска атомна електроцентрала експлодира. Взривът разпалва пожар, който гори в продължение на 10 дни.
При употребата умират двама души. Веднага в болница са признати 213 души, от които умират 31, 28 от тях - от остра лъчева болест. Повечето са пожарникари и спасители, които се пробват да овладеят повредата, без да са инструктирани за заплахата от радиоактивния пушек. Загиват всички пожарникари. Според отчет на " Грийнпийс " Чернобилската злополука е довела до над четвърт милион случая на рак, от които 100 хиляди са се оказали съдбовни.
Радиоактивният облак над Чернобил бързо се разнася към Беларус и Русия, а два дни по-късно доближава Скандинавия, Полша, южните елементи на Федерална Република Германия и Германска демократична република. Над Румъния и България пада радиоактивен дъжд. Само за няколко дни невидимата отрова обикаля цялото северно полукълбо.
За повредата публично е обявено два дни след гърмежа. По руската телевизия в границите на 20 секунди се споделя: “В чернобилската АЕЦ е станала повреда. Един от реакторите е развален. Последиците от случая се отстраняват. Предоставя се помощ на засегнатите хора. Съставена е проверяваща комисия "
Въпреки че международните медии гърмят по тематиката, България е в цялостно осведомително затъмнение. Няма никакви препоръки към популацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР