Днес се навършват 34 години от атентата край жп гара

...
Днес се навършват 34 години от атентата край жп гара
Коментари Харесай

34 години от ужасяващия атентат край гара „Буново“

Днес се навършват 34 години от атентата край жп гара „ Буново “. На 9 март през 1985 година в 21.31 часа бомба, сложена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на трен № 326 по линията Бургас – София в региона на гара „ Буново “, осведоми „ Фокус”. В атентата умират седем души, измежду тях две деца на 12 и 13 години. Девет души са тежко ранени.
По случайност гърмежът избухва на гарата, а не – в тунела. Заради маневра на гара „ Златица” влакът закъснява с две минути. По разписание той би трябвало да премине през Буново в 21:30 ч., а в 21:32 ч. да навлезе в тунела. На мястото на случая идват министрите на вътрешните работи и на превоза. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в близките градове, а останалите пасажери са подложени на строга инспекция от страна на органите на реда – кой и по кое време си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.
По брой на жертвите, това е най-големият железопътен атентат в българската история. Извършителите на терористичния акт принадлежат към незаконната организация, наречена „ Турско националноосвободително придвижване в България”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР