Днес се навършват 30 години от създаването на емблематичния Клуб

...
Днес се навършват 30 години от създаването на емблематичния Клуб
Коментари Харесай

30 години от създаването на Клуб за подкрепа на гласността и преустройството

Днес се навършват 30 години от основаването на емблематичния Клуб за поддръжка на гласността и преустройството. Той е едно от първите дисидентски придвижвания, зародило преди демократичните промени у нас. Част от основателите му се събраха довечера в Софийския университет.

На 3 ноември 1988 година в 65 публика на Софийския университет е основан Клубът за поддръжка на гласността и преустройството. Инициатор е доктор Желю Желев. Той събира съидейници, съперници на тоталитарната система. Сред тях са Георги Мишев, Марко Ганчев, Радой Ралин, Петко Симеонов, Блага Димитрова, Николай Василев.
Петко Симеонов: Клубът беше един от главните фактори за пробуждане на гражданското общество в България. Беше главен фактор във образуването на Съюз на демократичните сили.Димитър Луджев: Това беше група хора, които обществено показаха своя митинг против режима на Тодор Живков, което по никакъв начин не беше елементарно.
Създаването на клуба е било придружено от редица компликации и закани.

Ивайло Трифонов - Изпищяха като ужилени другарите от Политбюро и Секретариата на Централен комитет. Викаха ни един по един. Беше ни подложен ултиматум, че би трябвало да напуснем това съдружие.
Участниците в днешното събиране си припомниха старите мемоари и си сложиха нова задача - да се преборят някои огромен обект в страната, като летището, да вземем за пример, да носи името на доктор Желю Желев - първият демократично определен президент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР